Selo koje prkosi trendovima – u Lukovu raste broj stanovnika

Uz samu administrativnu liniju sa Kosmetom nalazi se selo Lukovo – jedino u kuršumlijskoj opštini koje beleži porast broja stanovnika. Tako se ove godine u školu upisalo više đaka nego ranije.

Deca iz desetak okolnih sela pohađaju školu u Lukovu. Na razuđenom području, kao što je ovo, to znači i udaljenost od više desetina kilometara.

Od Sagonjeva do Lukovske Banje ima 26 kilometara. "Ja idem peške, posle putujem autobusom", kaže Jelena Mladenović iz Sagonjeva.

Za razliku od ostalih škola u kuršumlijskoj opštini, dece je sve više.

"Svake godine imamo ponekog novog učenika. Imamo učenika koji je došao iz Beograda, čak imamo i jednog učenika koji je došao iz Moskve", priča nastavnica iz Prokuplja Dragana Smiljković.

"Ovde je išao moj tata i sada idemo i ja i moje tri sestre, nadam se da će i četvrta", priča Jelena Nešić, učenica šestog razreda iz sela Štava.

Braću Filipoviće, koji dolaze iz sela Mrče, ove školske godine obradovala je uređena školska zgrada.

"I ja i moja braća i moji drugari smo se mnogo obradovali kada smo videli našu novu učionicu, zato što je ona mnogo lepa i baš smo srećni", kaže Mihajlo Filipović iz sela Mrče.

Radica Jović, direktorka OŠ "Miloje Zakić" iz Kuršumlije, napominje da je u saradnji sa AD "Planinkom" iz Kuršumlije izgrađen teniski teren.

"Takođe smo uradili fasadu škole, ofarbali prozore, uredili dvorište", dodaje Jovićeva.

Nastavnik Jugoslav Dimitrijević objašnjava da je na mestu teniskih terena bila neka nizbrdica, te je ljude bio strah da se deca ne povrede.

Mesna zajednica Lukovska Banja ima oko 500 stanovnika. Školu pohađa 25 đaka. Samo prošle godine rođeno je desetoro dece, što je znatno iznad proseka za ovu sredinu.

"U ovoj sredini se povećava i broj stanovnika i broj dece, tako da se mi kao firma trudimo ulažemo da ova sredina ima uslove kao što imaju gradske sredine", napominje Radovan Raičević, direktor AD "Planinka" iz Kuršumlije.

Najvažnije za opstanak je siguran posao, zbog koga mladi ovde ostaju da žive.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво