Vojska Srbije dobila najmlađu generaciju oficira

Intoniranjem himne "Bože pravde" i tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh, ispred Doma Narodne skupštine završena je promocija najmlađih oficira Vojske Srbije. U prvi oficirski čin, čin potporučnika, promovisano je stotinu i dvoje kadeta 139. klase Vojne akademije i 29 kadeta 4. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Najmlađi oficiri Vojske Srbije proslavili su kraj školovanja na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine. Prisutnima su se obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i načelnik Vojne akademije Miroslav Talijan i jedna od najboljih među kadetima Vojne akademije Maša Ilić.

Načelnik Vojne akademije Miroslav Talijan rekao je da je ova generacija mladih oficira uspela da valorizuje i unapredi sve svoje vrednosti i kvalitete koje je ponela iz kuće i sa prethodnog školovanja.

Kako je dodao, na Univerzitet odbrane došli su jako dobri, a sa njega izlaze još bolji.

"Od danas od vas zavisi da li ćete u životu i radu kao oficiri, ljudi, roditelji i u svojim drugim ulogama koje su pred vama biti izvrsni. Sa punim poverenjem u vas, sa željom i nadom da će vas sreća pratiti i Bog pomagati", rekao je Talijan.

Talijan je naglasio da nema mesta sumnjičavosti i da će naš narod i danas, sa svojim nasleđenim vojničkim genom, razvijanim u bitkama i ratovima za slobodu, sa Vojskom Srbije i njenim starešinama uspešno će odgovoriti svim savremenim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama.

U ime svih prisutnih na svečanom skupu ispred Narodne skupštine, poželeo je "srećan put u jedinice vojske" sa porukom – "ispisujte na novim stranicama vaših života dela za nezaborav".

Uspeh cele klase najmlađih lekara je odličan 9,57. Od njih 29, 20 je devojaka. Iako ih je na Vojnoj akademiji znatno manje devojke su i tu među najboljima.

Nauspešnijim potporučnicima Maši Ilić, Katarini Janković i Dejanu Malidži dodeljene su oficirske sablje.

Maša Ilić, jedna od najboljih među kadetima 139. klase Vojne akademije, poručila je budućim oficirima da veruju u sebe, jer jedino tako mogu da se izbore sa preprekama koje stoje na putu ka uspehu.

"Budite hrabri, pošteni i nesebični jer, prema rečima Jovana Dučića, 'čovek koji nije hrabar ne može biti ni pošten jer su za poštenje potrebne žrtve kakve kukavica ne može da podnese'", istakla je Ilićeva.

Reč oficir, kako je istakla, znači dužnost ili služba.

"Dužnost prema otadžbini, služba narodu i državi. Oficiri su oslonac vojske. Oficirska sablja koja mi je danas uručena skovana je od truda i rada svih nas, opominje nas na dalje zalaganje kojim će postignuti uspesi, uveravam vas, biti opravdani", poručila je Ilićeva.

Lekar i oficir Sanja Milutinović iz Užica šestogodišnje studije medicine na VMA završila je sa prosekom 10. Kao najbolja, zajedno sa kolegama Nevenom Nikolić, takođe iz Užica i Nikolom Trifunović iz Šapca na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine nagrađena paradnim bodežom.

"Nakon polaganja državnog ispita bićemo raspoređeni u jedinice VS prema potrebama sistema tako da se nadam i daljem stručnom usavršavanju i daljem napredovanju", rekla je Sanja Milutinović.

Najmlađe oficire su po tradiciji iz oblaka pozdravili piloti srpskog vojnog vazduhoplovstva.

"Služite časno svom narodu i budite ponos svoje otadžbine. Živela Srbija", poručili su piloti.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici državnog vrha, vojnog rukovodstva, gosti iz zemlje i inostranstva, kao i rodbina, prijatelji i građani.  

Među njima su premijerka Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad Zoran Đorđević, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Genaralštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković...

U prve oficirske činove promovisan je ukupno 131 kadet i kadetkinja Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Prema protokolu svečanosti, najboljima u rangu su uručene oficirske sablje, najuspešnijim kadetima po vidovima i službama pištolji sa posvetom, a najboljim kadetima Medicinskog fakulteta dodeljeni su paradni bodeži.

Ove godine Vojnu akademiju završila su 102 kadeta i kadetkinje 139. klase Vojne akademije, među kojima su dvojica kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz MUP-a Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završilo je 29 mladića i devojaka 4. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Najbolji kadeti 139. klase Vojne akademije su: Prva u rangu: Maša Ilić, opšti uspeh 9,81; studijski program Javne finansije. Rođena 1995. godine u Novom Sadu.

Druga u rangu: Katarina Janković, opšti uspeh 9,69; studijski program Menadžment u odbrani, modul Artiljerija. Rođena 1995. godine u Šapcu.

Treći u rangu: Dejan Malidža, opšti uspeh 9,67; studijski program Javne finansije. Rođen 1995. godine u Kikindi.

Najbolji u rangu po vidovima i službama su: U vidu Kopnena vojska, Aleksandar Nuždić, opšti uspeh 9,65; studijski program Menadžment u odbrani, modul Artiljerija. Rođen 1995. godine u Novom Sadu.

U službama, Dušan Miljković, opšti uspeh 9,60; studijski program Vojnoelektronsko inženjerstvo, modul Informacioni sistemi. Rođen 1995. godine u Leskovcu.

Najbolji na Medicinskom fakultetu VMA su: Sanja Milutinović, opšti uspeh 10,00. Rođena 1993. godine u Užicu. Nevena Nikolić, opšti uspeh 9,98. Rođena 1993. godine u Užicu. Nikola Trifunović, opšti uspeh 9,94. Rođen 1993. godine u Šapcu.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво