Nacionalna garda Ohaja posetila KC Niš, najavljena donacija

Delegacija Nacionalne garde Ohaja posetila je Kliniku za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš, a direktor te klinike Dragan Milić naveo je da će zahvaljući donaciji broj operacija na toj klinici sa 250 moći da se podigne na 500.

Milić, koji je i osnivač Kluba srpsko-američkog prijateljstva i saradnje, kaže da je kompletna donirana oprema u funkciji, te da je prošle nedelje na klinici na čijem se čelu nalazi urađeno 12 kardiohirurških intervencija za nedelju dana, dok je prosek ranije bio četiri do pet operacija.

Direktor klinike je naveo da je potrebno još osoblja koje bi, uz opremu koja se koristi, omogućilo da se uradi i više od 500 operacija, što bi eleminisalo liste čekanja.

"Stopa smrtnosti na našoj klinici je svega 1,8 odsto i na tome se zahvaljujem i donorima i zaposlenima, a sa američkom vojskom dogovaramo buduće donacije", rekao je Milić.

Direktor klinike je istakao da je obezbeđivanje sredstava za kupovinu opreme za laboratoriju za genetska istraživanja i hajla tipizaciju "gotovo pred realizacijom", te da će to podići nivo zdravstva u celoj Srbiji.

"To će biti prva takva laboratrija u Srbiji, a donacija će, kao i prethodna, biti više od 400.000 evra. Laboratorija će se nalaziti na Medicinskom fakultetu u Nišu", rekao je Milić.

Sa delegacijom koja je posetila KC Niš došao je i osnivač humanitarne organizacije "Spirit of Amerika", Džim Hejk, koji je naveo da se ta organizacija finansira od donacija građana SAD, te dodao da je Amerikancima veoma stalo do Srbije i Srba.

Hejk je podsetio da se pre 100 godina, za vreme američkog predsednika Vudro Vilsona, srpska zastava vijorila na Beloj kući i dodao da to predstavlja specijalnu vezu između Srbije i SAD.

Hejk je naveo da su savezništva i prijateljski odnosi prioritet SAD što, kako kaže, pokazuje i odluka sekretara za odbranu SAD Dzejmsa Matisa da jačanje savezništva stavi na vrh prioriteta strategije nacionalne odbrane.

Hejk je dodao da treba graditi zajedničku budućnost i istakao da se slaže sa rečima ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skata da je važno raditi na tome da se Srbija i SAD ponovo približe.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 07. sep 2018, 19:10)
anonymous Sreten [neregistrovani]

Pravim imenom prave stvari

Konačno prave reči za prave stvari i to da smo i bili prijatelji i da su nas štitili kada smo bili žrtve a nismo dirali druge. 1999 je nešto drugo.