Težak život u Oruglici

Uz samu administrativnu liniju s Kosovom i Metohijom nalazi se selo Oruglice. Do sela se iz Leskovca putuje duže nego do Beograda, a u njima su ostali da žive samo najuporniji. Dece skoro da nema. Ovih dana popravljeno je tri i po kilometra najkritičnijeg dela puta.

Do Barja i jezera asfaltni put a onda makadam sve do Oruglice, na oko 1.000 metara nadmorske visine. Autobuskog prevoza nema, terensko vozilo je obavezno.

Na sve strane divlje kupine, šipurak, malinjaci, ribizle i šuma. Gde ima dima ima i ćumura. Žive od toga i poljoprivrede.

"Poljoprivrednici sve rade. Oćemo sve, al nismo već pri kraj smo, stari ljudi", ističe Radmila Disić iz Oruglice

Ambulanta u Oruglici radi četvrtkom. Pored nje je škola sa samo dva đaka. Bilo ih je sedamdesetak kada ju je pohađao učitelj Slaviša.

Učitelj Slaviša Disić kaže da još jedan prvak treba da pođe za dve godine.

"Igramo se, igramo fudbal. Voleo bih kad bi više dece bilo", kaže Luka Milenković, učenik četvrtog razreda.

Kuće razbacane po mahalama i u susednom selu Ravni Del.

Put dug 53 kilometra od Leskovca do Ravnog Dela traje tri sata. Iza stoletnih bukvi je teritorija opštine Kosovska Kamenica.

Najteža deonica ka Ravnom Delu konačno je uređena. Kad padne kiša, moglo se samo pešice.

"Moguće je da se i mimoilaze vozila i koliko-toliko je bezbedniji", ističe Vlada Gorunović iz preduzeća "Urbanizam i izgradnja" Leskovac.

"Koliko će da bude dobro, videćemo. Bilo je dosta gore", navodi Srđan Novković iz Ravnog Dela.

Kad se završe poljski radovi i počne školska godina, u selu ostane tridesetak ljudi. Nenad sa roditeljima obrađuje zemlju i čuva stoku. Supruga i deca žive blizu grada.

"Vratilo bi se mnogo ljudi. Ja znam koji bi se vratili ali neće zbog puta i to mladi ljudi. Prvi moj brat", smatra Nenad Jović iz Ravnog Dela.

Priroda je ovde izdašna. Leti je prelepo, a zimi surovo sa velikim snegovima i često bez struje. Zato već sada pripremaju zalihe hrane. Izdrži se sve, navikli smo, poručuje najstarija gorštakinja Ravnog Dela željna samo razgovora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи