Poljoprivreda šansa za dobru zaradu u Leposaviću

Kada je, pod pritiscima i teškoćama, onemogućen rad velikih industrijskih pogona u opštini Leposavić, povratak poljoprivredi je postao šansa za novo zapošljavanje i zaradu. Tako su obnovljena stara i raskrčena nova imanja, pa se u dolini i nad Ibrom uzgajaju i heljda, i borovnice, maline i jabuke i baš kao vekovima ranije – grožđe.

Selo je Trikose, iznad Leposavića. Tu su borovnice, i tu je najsavremeniji, automatizovani sistem za navodnjavanje – dotok se programira prema potrebama biljaka, a voda cevčicama dodaje korenu.

"Ali da bi ovo sve funkcionisalo, treba nam stabilna struja. Imamo problem sa infrastrukturom, imamo dobro obećanje od opštine da nam pomognu u tome", kaže proizvođač borovnica Nemanja Jevremović.

Dvojica braće su uložila mnogo u zasade, a teškoća je već bilo na administrativnom prelazu, pri dopremanju sadnica.

"Znate i sami, malo je teže ovde nego u Srbiji, da se izveze ta roba i sve... Videćemo šta će biti", kaže Aleksandar Jevremović.

Ali, kako god da bude, tvrde, neće odustati.

"Naše porodice su ovde, preci su nam ovde, ovo je naša zemlja, mi nemamo gde", dodaje Aleksandar.

Ista je odluka i najmlađeg Sekulića. Ispiti su prošli, i već je u jabučnjaku. Sa 8.000 stabala rod stiže i do ruskog tržišta. Pripremaju i proizvodnju sokova, i proširenje hladnjače, za čiju je rashladnu opremu najavljena pomoć države.

"Ja sam otišao na fakultet da unapredim to sve i da zaokružim celu priču, jer bez škole ne može da funkcioniše ovakav jedan zasad. Da mogu da živim sutra od svog rada, da mogu da izdržavam svoju porodicu", navodi Filip Sekulić iz Krnjina.

"Nama ništa drugo ne preostaje nego da vidimo da se presaberemo gde imamo resursa – gde najpre možemo da se podignemo, a mislim na poljoprivredi, u tome je najveća šansa", ističe Zlatko Sekulić iz Krnjina.

Voćnjaci stasavaju, i pradedovska zemlja dobrim rodom vraća uloženi rad.

"Lepa zemlja, nismo prodavali ništa, imali smo uvek, i deca mi rade, i evo i unuci, svi rade, i svi napreduju", dodaje Milana Sekulić.

Ni vinogradi nisu iznenađenje u ovom kraju i čokoti se polako šire padinama iznad Ibra.

Milija Jevremović iz Leposavića uzgaja tamjaniku, šardone, a podneblje, kaže, odgovara, pa je vino odlično.

Svesni ovih potencijala, u opštini Leposavić planiraju osnivanje poljoprivredne laboratorije, ulaganje u rasadnike sa sertifikovanim sadnicama, a za obrazovanje i stručnu pomoć baza su Poljoprivredna škola i fakultet u Lešku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво