Tretmani ulepšavanja pod lupom, uvode se stroža pravila

Ministarstvo zdravlja uvešće više reda u estetsku medicinu i do kraja meseca biće određeni kriterijumi za rad lekara u toj oblasti. Godinama, a naročito u poslednje vreme, tom medicinskom oblašću bave se i nestručni ljudi, što dovodi do velikih posledica po zdravlje pacijenata.

Lekari ističu da nestručno ubrizgavanje botoksa i filera trenutno stvara najveće probleme, jer, kako kažu, time se bave nestručni ljudi.

"Radi se aplikacija filera, znači popunjavanje usana ili bora, i to se onda komplikuje, bilo infekcijom, bilo izumiranjem delova tkiva, zbog čega nastaju trajni deformiteti i trajna naruženja pacijenata. U takvim situacijama mi kao hirurzi reagujemo i popravljamo taj izgled pacijenata koliko je to moguće", kaže hirurg estetske medicine Vesna Rakić.

Danas su društvene mreže prepune ponuda za ulepšavanje, brzo i jeftino, a velike kompanije koje proizvode estetski medicinski materijal često drže jednodnevne obuke.

"Govorim pogotovo o kozmetičarima i medicinskim sestrama koji su priučeni. Čak i zubni tehničari koji se tako predstavljaju, a ne kažu da su lekari, i stavljaju takozvane vinire ili vinjire, kako se pravilno kaže. Svi oni rade danas masovno među estradnim umetnicima i reklamiraju se, a oni u suštini nemaju tu realno pravo", kaže prof. dr Živorad Nikolić iz "Dentonija"

Svi stručnjaci su za uvođenje reda u tu oblast kako pacijenti ne bi imali trajne posledice.

"Cilj tih kompanija  jeste da što više filtera koje proizvide i prodaju. Oni bi svakog obučili, a da li vi imate pravo, oni vam to ne daju. Tim sertifikatom ne daju vam da radite u usnoj duplji, van usne duplje, na licu ili bilo gde, ako vam to zakonom nije dozvoljeno", ističe dr Nikolić.

Radna grupa Ministarstva zdravlja za estetsku medicinu privodi kraju izradu kriterijuma po kojima će se raditi tretmani ulepšavanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво