Šarčević: "Pojas i Put" šansa da Srbija i Kina ojačaju saradnju

Inicijativa "Pojas i put", čiji je cilj brže povezivanje Azije sa Evropom i Afrikom, predstavlja šansu da Srbija i Kina ojačaju saradnju i razmenu u oblastima kao što su kultura, ekonomija i trgovina, ali i obrazovanje i nauka, ocenio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Ministar prosvete Mladen Šarčević razgovorao je u utorak sa delegacijom iz Kine koja je organizovala svetsku turneju kineskih brendova u okviru inicijative "Pojas i put", sapšteno je iz resornog ministarstva.

Tom prilikom ministar Šarčević istakao je da je saradnja dve zemlje dobra u mnogim oblastima, ali i da postoji dosta prostora za proširenje bilateralne obrazovne i naučne saradnje.

Svetska turneja kineskih brendova, koju je sponzorisala kompanija Liten grupa, krenula je iz grada Vendžou na put 28. jula i posle 37 dana vožnje kroz 10 zemalja i pređenih 15.200 kilometra stigla je u Beograd.

Predstavnik Liten grupe Vu Ćijang ocenjuje je da je ovaj projekat dobra šansa za jačanje saradnje Kine i Srbije u raznim oblastima, kao i prilika da se kineski preduzetnici bolje upoznaju sa investicionim okruženjem u Srbiji, ali i Evropi.

"Ovo je prvi deo projekta. Drugi deo su sajmovi u Vendžou i Šangaju", naveo je Ćijang.

Kineska delegacija najavila je da će 26. oktobra biti održan sajam "Ekspo Vendžou" na kome će Srbija imati priliku da u posebnom paviljonu od 90 kvadratnih metara predstavi svoju privredu i obrazovanje.

Kako je istaknuto na sastanku, u Vendžou je ranije osnovana i Kancelarija za razvoj saradnje Kine i Srbije čiji je cilj da promoviše kulturnu i ekonomsku razmenu, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво