Zapošljavanje u zdravstvu – radna mesta za ostanak u zemlji

Od 2014. do danas zaposleno je 10.545 lekara, medicinskih sestara i tehničara. Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije najavljuju da će se taj trend nastaviti. Očekuje se da će to smanjiti odlazak zdravstvenih radnika iz Srbije.

Samo ove godine, do kraja avgusta, 2.466 lekara, medicinskih sestara i tehničara dobilo je radna mesta.

Podsetimo, pored redovnog zapošljavanja, u junu je prvu put doneta takva odluka, i 100 najboljih svršenih diplomaca Medicinskog fakulteta dobilo je posao.

Među njima su dr Dolika Vasović, koja radi Klinici za očne bolesti, i dr Nemanja Pajić, zaposlen u Urgentnom centru.

Kao jedan od najboljih studenata Medicinskog fakulteta, dr Vasović kaže da je imala priliku da ode u inostranstvo, ali da je odmah nakon završenog fakulteta dobila priliku da radi u najreferentnijoj ustanovi u Srbiji, kao što je Klinički centar.

To nama predstavlja veliko zadovoljstvo i veliku priliku da napredujemo u našoj zemlji i želimo da ostanemo, kaže Vasović.

Prema njenim rečima, pacijenti su prijatni prema mladim lekarima, a oni se, kako kaže, trude da maksimalno izađu u susret, uče od starijih kolega i profesora, kako bi što brže napredovali.

Dr Nemanja Pejić je u Urgentnom centru proveo 13 meseci, pre nego što je raspisan konkurs za prijem lekara. Ističe da posao nije težak, ako ga izaberete po tome koliko ga volite.

"Ja definitivno volim ovu zemlju i mislim da sam na pravom mestu gde mogu da naučim sve ono što treba da naučim iz medicine. Imao sam tu sreću da budem zaposlen u centru za transplantaciju, što je jedna vizionaraska ideja koju je pokrenuo ministar zdravlja Zlatibor Lončar, i to je ideja koja definitivno srpsko zdravstvo vraća na velika vrata na zdravstvenu mapu sveta", rekao je dr Pejić.

Direktor Kliničkog centra Srbije, prof. dr Milika Ašanin kaže da je za srpsko zdravstvo optimistično to što je mnogo mladih ljudi zaposleno u KCS.

"Vodi se aktivna kadrovska politika, Ministarstvo zdravlja ima veliko razumevanje i mi smo prošle godine zaposlili 95 lekara. Ove godine, do danas, još 85. Prošle godine je 419 sestara i tehničara zaposleno, a ove godine još 230", rekao je Ašanin.

Govoreći o odlasku lekara i medicinskog osoblja, Ašanin je rekao da se to nadomestilo stalnim konkursima, te da ove godine KCS ima 12 lekara i 40 sestara više nego prošle godine u isto vreme.

"Imamo gama nož, dobijamo iks nož, stiže nova gama kamera, renoviranja su na sve strane... Ozbiljno se pripremamo za sve to. Godišnje damo oko 80 specijalizacija - što se tiče deficitarnih grana, po broju lekara smo već popunili normative. Sada čekamo da nam se vrate kao specijalisti. U ovom momentu imamo samo patohistologiju i donekle anesteziologiju", rekao je Ašanin.

Redovni konkursi zapošljavanja u zdravstvu se nastavljaju. U decembru se očekuje i novi konkurs za svršene studente medicine, kojim je predviđeno zapošljavanje 100 najboljih.

To i najavljeno povećanje plata u zdravstvu trebalo bi da doprinese tome da lekari ne emigriraju iz zemlje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво