Narodni zbor protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj planini

U Pirotu je održan narodni zbor protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj planini. Prethodnih meseci bilo je više protesta na lokacijama određenim za njihovu gradnju.

Protivnici mini-hidrocentrala stigli su iz cele Srbije. Kažu cilj im je jedan – da se ne dozvoli uzimanje nijedne kapi satroplaninskih voda.

"Svaka derivaciona mini-hidroelektrana koja je izgrađena do sada, ima ih pedesetak, proizvela je kompletno uništenje biodiverziteta", ističe Aleksandar Panić iz Pirota.

"Ukoliko bude pregrađeno 58 reka Stara planina je mrtva planina i stanovništvo koje je preostalo na Staroj planini više neće imati osnov za egzistenciju", ističe prof. dr Ratko Ristić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Prostornim planom Srbije predviđeno je da na Staroj planini bude izgrađeno preko 60 mini-hidrocentrala. U lokalnoj samoupravi Pirota kažu da su i oni za zaštitu reka, ali da moraju da brinu i o razvoju ovog kraja.

"Stara planina je zaštićeno područje i o njemu brinu Zavod za zaštitu prirode, Vodoprivreda Srbije i Ministarstvo ekologije. Mislim da su to kompetentne institucije da kažu da li je moguće i pod kojim uslovima da se grade elektrane ili nije moguće", smatra Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan u telefonskom razgovoru je RTS-u rekao da on ostaje pri svom stavu koji je izrekao još pre nekoliko meseci, a to je da je protiv izgradnje mini-hidrocenrala u zaštićenim područjima.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво