Grad na Đetinji, kao što je nekad bio

U Užicu počinje Međunarodni festival prirode i tradicije "Žestival“, koji promoviše autentične proizvode kraja, ali i ostalih delova Srbije, kao i BiH i Crne Gore. To je prilika i za poslovne susrete proizvođača i velikih kupaca, ali je i poseban kulturni događaj u gradu na Đetinji – jer se u okviru manifestacije organizuje i "Boemsko veče" – veče muzike, poezije, i podsećanja na staro Užice, njegove boeme i čuvena gradska druženja.

U svom četvrtom izdanju, Međunarodni festival prirode i tradicije menja koncepciju, i osim voćnih rakija, u promociji obuhvata ono najvrednije što podneblje i veština mogu da ponude, a što se decenijama, pa i vekovima, u recepturi menjalo do najboljeg izdanja.

"Užičani su nekada ovde trgovali žitom. Danas iz cele Srbije, iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, ljudi danas dolaze da izlože prirodne, tradicionalne proizvode, autentične proizvode iz svog kraja, među kojima su najpoznatiji med, lekovito bilje, voćne rakije, sirevi, ajvar, džem, prirodni sokovi", priča predsednik organizacionog odbora Festivala Branislav Mitrović.

Dvodnevni festival okuplja 54 izlagača, verna autentičnim recepturama naših predaka, kao i čuvare tradicionalne, narodne kulture odevanja.

"Pokušavamo da to sačuvamo i očuvamo, ali teško je doći do svih tih materijala, trudimo se da to bude sve prirodno, kao što je nekad bilo, ali teško je", kaže Milka Savić iz Arilja.

Užice će i oživeti sećanja na svoje čuvene boeme i njihove dogodovštine, tamburaši će pevati o prohujalim vremenima, a sve kako bi se promovisali autentičnost, kultura, tradicija, priroda, gastronomija i unapredila proizvodnja i plasman ovih proizvoda.

broj komentara 0 pošalji komentar