Osma grupa mirovnjaka odlazi u Afriku da leči vojnike UN

Kontingent od 70 pripadnika VS odlazi u misiju Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici, gde će biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga UN.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, prisustvovali su u kasarni "Banjica 2" svečanom ispraćaju osmog kontingenta Vojske Srbije u misiju Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA).

Put te afričke zemlje poći će 70 pripadnika Vojske Srbije koji će narednih šest meseci u bolnici drugog nivoa biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga UN u operaciji MINUSCA.

Obraćajući se srpskim mirovnjacima, njihovim porodicama i starešinama, Vulin je podsetio da već osmi put šaljemo najbolje tamo gde je najteže.

"One koje šaljemo probrali smo i kao stručnjake i kao ljude", rekao je Vulin, i dodao da o tome kakvi su srpski stručnjaci govori i podatak da je njihov mandat u početku bio samo da leče pripadnike Ujedinjenih nacija, a da je sada proširen i to "zato što su se pripadnici Evropske unije, diplomatski predstavnici i najviše političko rukovodstvo Centralnoafričke Republike borili i izborili da ih baš vi lečite".

Ministar odbrane je srpskim mirovnjacima poručio da se čuvaju i da brinu o sebi, i da je njihov prvi zadatak da se vrate "bogatiji za jedno iskustvo i za osećaj da imate kome da se vratite i vidite ko vas čeka".

Janićijević: Najvažnije da se mirovnjaci bezbedno vrate

Vulin je na današnjoj svečanosti predao zastavu Republike Srbije komandantu 8. rotacije srpskog kontingenta, pukovniku Zoranu Janićijeviću iz Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba, koji je ministru odbrane pružio uveravanja da će časno i ponosno nositi zastavu Srbije u Centralnoafričkoj Republici.

Pukovnik Janićijević je poručio da je najvažnije da se svi srpski mirovnjaci bezbedno vrate, i da očekuje da na profesionalan način, "onako kako se od nas očekuje, uradimo posao zbog koga i idemo u mirovnu misiju, zbog čega i naša Vojna bolnica postoji u gradu Bangiju".

Komandant srpske Vojne bolnice u osmoj rotaciji, pukovnik Nebojša Đenić, načelnik hirurgije niške Vojne bolnice, prvi kontakt sa Centralnoafričkom Republikom imao je 2010. godine, da bi, pet godina kasnije, u drugoj rotaciji bio načelnik hirurgije srpske Vojne bolnice.

"Izazovi su mi poznati, oni su mnogostruki, lečenje pre svega obolelih od malarije, koja je bolest broj jedan, ali s druge strane, tu je i ratni traumatizam i sve ono što prati jednu složenu mirovnu operaciju", rekao je Đenić.

Dragana Barbulović, viša medicinska sestra na službi u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA, koja će biti glavna medicinska sestra srpske Vojne bolnice, poručila je da su joj očekivanja velika, i da u misiju odlazi s radošću.

"Prvi put sam u mirovnoj misiji i s radošću odlazim. Mnogo toga sam čula i imam velika očekivanja. Moja vojska od 48 članova medicinskog tima je najbrojnija i na meni je velika odgovornost, a to očekujem i od njih", istakla je Barbulovićeva.

Napomenula je da misija uključuje kompleksne izazove, ali da je uverena da je medicinski tim spreman da upotrebi sve svoje znanje i stručnost i da uspešno odgovori svim zadacima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије