Trstenik plastenicima motiviše mlade da ostanu na imanjima

Dok sve više mladih napušta sela, i u potrazi za poslom i boljim životom odlazi u gradove, opština Trstenik odlučila je da motiviše mlade da ostanu na svojim imanjima. U toj opštini, poznatoj po poljoprivrednoj proizvodnji, obezbedili su 22 miliona dinara za kupovinu plastenika i započinjanje proizvodnje.

Miroslav Batoćanin iz Počekovine pod plastenicima ima zasađeno povrće na dva hektara. Godišnje proizvede 300.000 glavica zelene salate i oko 200 tona krastavaca, paprika i paradajza.

"Svake godine treba nešto malo proširiti da bismo zadržali standard na istom nivou, jer godinama se cene naših proizvoda ne menjaju a cene repromaterijala koji ulaze u tu proizvodnju rastu. Svake godine pomalo dodamo više i – ide", priča Miroslav.

Celokupna plastenička proizvodnja u Počekovini se kompjuterski prati, od zalivanja sistema kap po kap do prihrane. U plastenicima se radi svakodnevno cele godine.

"Dnevnica je 1.700, radimo od 7 do 19 ili od 6 do 18, zavisi. Sad kada je toplo od 6 do 18", kaže jedna radnica.

Trenutno radnici vezuju krastavce. "Motamo ih pošto idu uz kanap. Sada to završavamo", navode radnici.

Ljubiša Đenadić, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva iz Počekovine, ističe da je plastenička proizvodnja porodični posao.

"Jedan plastenik smo dobili od opštine Trstenik a u drugi smo krenuli da ulažemo sami, da vidimo, da krenemo, da bude nešto bolje, da se izdržavamo", rekao je Ljubiša Đenadić.

Trstenička opština podelila je ove godine 98 plastenika u vrednosti od 22 miliona dinara.

"To je predviđeno za korisnike, za mlade poljoprivredne proizvođače koji žive od poljoprivrede, od plasteničke proizvodnje sa svojim porodicama", ukazuje Slavica Pavlović Brašić, šef odseka za poljoprivredu opštine Trstenik.

Interesovanje za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje je veliko u trsteničkom kraju. Samo u Počekovini i okolnim selima pod plastenicima je oko 200 hektara povrtarskih zasada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво