Dobroselica, selo sa stotinak kuća i bogatom istorijom

U zlatiborskom selu Dobroselici stogodišnjicu Velikog rata i 140 godina od Javorskog rata obeležili su podizanjem spomen-znamenja ratnicima iz tog mesta poginulim u oslobodilačkim ratovima. Okupili su se gosti i meštani, kojih je sve manje, ali je selo turistima sve zanimljivije.

Iz svog sela rasutog po gorskim visovima otišli su, na poziv otadžbine, i ostali na Drini, Kajmakčalanu, Krfu. Stoleće posle, potomci su im imena ovekovečili u spomen-znamenju u centru sela, blizu crkve brvnare od dva stoleća, da se ne zaborave, a priču o hrabrosti još čuvaju najstariji.

"Borili su se Srbi za primer celog sveta, borili se za svoju zemlju, otadžbinu", kaže Srećko Kovačević iz Dobroselice.

Među 85 imena i jedna žena, stradala na kućnom pragu.

"Desanka Kovačević je prva žena i civilna žrtva rata koja se suprotstavila austrijskom vojniku koji ju je ubio. O tome postoji zapis u letopisu Crkve Svetog proroka Ilije", rekao je Radiša Marjanović.

Čuvaju u Dobroselici svoju istoriju, sećanja i predanja o slavnoj prošlosti kroz stoleća i onima koji su je gradili.

"Ovde je bio sluga Miloš Obrenović. Služio kod Aksa Ječmenice, imaju tri kruške tamo koje je okalemio kod pećine i odavde je otišao i postao knjaz", kaže Tomislav Pučijašević.

U Dobroselici je ostalo stotinak kuća. Mahom staračkih. Iako ih godine stižu, duh ne posustaje.

"Zašto se zove Dobroselica – što su dobri ljudi. Dobro je sve, hvala bogu, slažemo se, nema mane ovom našem kraju, još je ovde blagosloven narod, blagorodan", kaže Srećko Kovačević.

Živopisni pejzaži bili su scenografija za nekoliko igranih filmova, a ako je meštana manje, turista je sve više. Crkva brvnara koju su, po predanju, za noć preneli sa susednog brda i prerast, prirodni kameni most nad rečicom, mesta su na koja obavezno dolaze.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво