Pet do dvanaest za Toplicu

Svakog meseca Toplički okrug u proseku izgubi 100 stanovnika. Četiri opštine koje ga čine – Blace, Žitorađa, Kuršumlija i Prokuplje, suočavaju se i sa manjkom radnih mesta, ali i đaka.

Kuća Gojka Stefanovića je u Merdaru, tik uz administrativni prelaz ka Kosmetu. To mesto suočava se sa sve manje ljudi u njemu a, kako bi to dočarao, Stefanović ga upoređuje sa Livadicama, koje se nalaze u opštini Podujevo, na teritoriji Kosova i Metohije.

"Sedam đaka ima u Merdaru u školi, a 700 u Livadicama. I onda šta mi da očekujemo, majke ti? Ništa", kaže Stefanović.

Mnoge kapije u kuršumlijskom kraju su zauvek zatvorene. Ne i kapija porodice Milačić.

"Tamo ulicom ne može da se prođe od omladine. Ovde nema ko da ti kaže dobar dan, jedino ako Gojko prođe i ovi Radevići", govori Milačić.

Meštani ističu da stari izumiru, a mladi odlaze; posla nema, a dece je malo.

U Kuršumliji živi nešto manje od 18.000 ljudi. Stanovništvo se godinama osipa. Brave nema ni na čuvenoj "Evropi", čiji su gosti bili i Kralj Petar Prvi, i Branislav Nušić.

"Kuršumlija je važna za Srbiju, ima strateški položaj zato što, prema sada zvanoj administrativnoj liniji prema Kosmetu, ima 110 kilometara sa podujevskom i opštinom Leposavić", rekao je hroničar Mile Koprivica.

Kako kaže, četvrtak je u ovom mestu pazarni dan i pre 30-ak godina nije moglo da se prođe od onih koji dođu sa sela za potrepštine. "A, danas – nema nigde nikoga", dodaje Koprivica.

Slično je i u Prokuplju, centru Topličkog okruga. Sa Hisara je, možda, najlepši pogled na grad. Ali ne i najjasniji. Kad se zađe među ljude i statistiku, slika je drugačija.

Poslednjih sedam godina, Toplički okrug godišnje gubi oko 1.000 stanovnika. Tako je 2011. tamo živelo 91.832. Godine 2017. bilo je 85.287 ljudi. Ovde rade dve strane firme – "Biz Link" i "Leoni".

"U Prokuplju se teško živi, ali je toplički kraj jako lep i mi nećemo da ga napustimo", poručuje jedna meštanka. Naš drugi sagovornik nada se da će, kako kaže, da krene privreda jer posla nema.

U jedinom porodilištu topličkog okruga, dočekao nas je Ognjen, najmlađi stanovnik. Da se rodio pre 20 godina, imao bi 1.500 vršnjaka. Ovako ih ima dva puta manje.

"Nekad je u ovom porodilištu bilo 1.300, 1.400 porođaja, početkom devedesetih godina. Godine 2006. bilo je 870, a 2007. bilo je 720. Taj pad je bio najdrastičniji", ističe načelnik ginekologije Nenad Radmanović.

Topličani se nadaju najavljenoj izgradnji nove industrijske zone, čime bi Toplica bila privlačnija za strane investitore. Projekat je vredan 490 miliona dinara.

"Možemo da omogućimo toj omladini da ostane ovde, jer to je pamet ovog kraja i budućnost ovog kraja. Ako oni ostanu ovde i formiraju porodice, oni će i unaprediti ovaj kraj. Poznat je sada podatak da opština Podujevo ima dva puta više stanovnika nego ceo Toplički okrug", rekao je predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

Sat na opštini zgrade u Prokuplju, već mesecima je pokvaren i stoji na pet minuta do 12. Mnogi misle da pokazuje tačno vreme.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво