Papreno skup početak školske godine

U toku su završne priprema za početak školske godine. Gužve u knjižarama su sve veće. Da bi potpuno za opremili jednog đaka prvaka, roditelji treba da izdvoje od 12.000 do 22.000 dinara.

Ove godine Marija Mijatović za školu sprema dva prvaka. Osnovca i srednjoškolca. Kao samohrana majka troje dece odlučila se za kupovinu polovnih knjiga. Za osnovca se, kaže, delom već snašla.

"Ranac je dobio, tako da sam se spasila za to, a pribor ću da gledam da bude što pristupačnije mom budžetu, jer drugačije ne mogu", kaže Marija.

U potrazi za što pristupačnijim cenama udžbenika i đačke opreme i ekipa RTS-a obrela se u jednoj beogradskoj knjižari. Tu smo saznali da komplet knjiga za prvake može da se pazari po ceni od 6.000 do 9.000, rančevi od 2.000 do 8.000, dok su cene svesaka od 50 pa do 300 dinara.

Računica je jasna – da bi kupili, a potom i napunili ranac za đaka prvaka roditelji bi trebalo da izdvoje od 12.000 do 22.000 dinara. Ako u kući imaju dva školarca, situacija je složenija. Tada bi trebalo da računaju na jednu prosečnu platu.

Zato je dosta onih koji se odlučuju da plaćanje odlože.

"Mogu da kažem da se od kompletne prodaje nekih 40 odsto bazira na prodaji preko administrativne zabrane. Roditelji često masovno koriste tu mogućnost i koriste mogućnost kupovine na odloženo plaćanje, kartice i rate", ističe Jelica Milošević, šef odeljenja u maloprodaji "Službenog glasnika".

Plaćanje na rate jedno od rešenja 

Život na rate već je postao deo svakodnevice, kažu u udruženju koje okuplja roditelje i dodaju da se oni dovijaju na razne načine.

"Ti udžbenici bi sigurno mogli da budu jeftiniji. Sve ovo što ide uz, sigurna sam da može da bude jeftinije zato što većina ljudi iz Srbije ide u okolne zemlje, kupuje za svoju decu i to im se isplati, i put i to im dođe jefitinije nego u našoj zemlji", ukazuje Gordana Plemić iz udruženja "Roditelj".

Osim briga oko finansija, roditelji prvaka su dodatno pod stresom jer, kako tvrde psiholozi, sada sve aktivnosti treba uskladiti sa školarcem.

"Dobro je da u ovom periodu malo prošetaju do škole da se malo dete upozna sa prostorom i ambijentom kroz koji će prolaziti. Dobro je da negde odrede kutak koji će biti dečiji radni prostor i da zajedno sa detetom rasporede pribor ili stvari koje će tu stajati", napominje dečiji psiholog Branka Tišma.

Dobra vest je, kažu, da čim deca krenu u školu, stres polako popušta. A onda ostaje još samo da se otplate udžbenici uzeti na rate.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво