Blagojević: Završena obnova objekata u 93 grada i opštine širom Srbije

U prethodne četiri godine Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima realizovala je 381 projekat obnove objekata javne namene i unapredenja lokalne infrastrukture, od čega je u poslednje dve godine obnovljeno 107 škola širom Srbije u koje se decenijama nije ulagalo.

U nove učionice od 3. septembra ući će i učenici 18 škola, u kojima su radovi na obnovi izvođeni tokom letnjeg raspusta.

U Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima su zadovoljni dosadašnjim poslom na obnovi i najavljuju da je u planu da se u selu Ribnica kod Kraljeva i u Grockoj poruše stare škole i na njihovom mestu izgrade novi objekti prilagođeni novim uslovima i standardima, kao i broju dece. 

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević rekao je za Tanjug da su obnovljene škole, kao i zdravstvene ustanove i domovi zdravlja širom Srbije u okviru programa obnove koji je počeo pre dve godine, mnogo funkcionalnije, bezbednije, sa najmodernijim standardima u oblasti protivpožarne zaštite, ali i u oblasti energetske efikakasnosti. 

"Ne radimo kao što je to, možda, ranije bio slučaj, zamenu prozora koji su pukli ili zamenu krova koji prokišnjava. Radimo potpunu rekonstrukciju koja podrazumeva i unapređenje funkcionalnosti objekata i energetske efikasnosti tako da svaki od tih objekata bude jeftiniji za održavanje", rekao je Blagojević. 

Za njihovo dalje održavanje biće zadužene lokalne samouprave, a Blagojević veruje da će se one ponašati domaćinski, s ozbirom da je uložen veliki novac. 

"Ti obekti su sada obnovljeni tako da su za njihovo održavanje bukvalno potrebno portfiš i kofa i, s vremena na vreme, krečenje", kaže Blagojević. 

Veruje da nakon uloženih nekoliko stotina hiljada evra u obnovu jednog objekta lokalnoj samouprava jeste u interesu da taj objekat održava. 

"Ne postoji način da se bilo ko obaveže i da se za tu obavezu uvede sankcija, ali to svakako može da bude orijentir u nekom budućem trenutku za naš odnos prema novim ulaganjanjima ukoliko se ona koja su već realizovana prosto ne tretiraju onako kako bi trebalo, a to je na jedan domaćinski način", poručuje Blagojević.

Sumirajući dosadašnji rad na obnovi, Blagojević je naveo da je završena obnova objekata u 93 grada i opštine širom Srbije, a da su u 33 grada i opštine u toku radovi. 

"Mislim da je to zavidan rezultat, naročito kada se uzme u obzir količina novca koja je do sada potrošena za te potrebe. Samo na gotove objekte potrošeno je više od 30 miliona evra", rekao je Blagojević.

Objasnio je da je u pojedinim lokalnim samoupravama obnovljeno više objekata, te navodi da su na primer u Sjenici, Vlasotincu i Gornjem Milanovcu završena po četiri objekta. 

"Objekti su prosto u takvom stanju da je neophodno mnogo više novca i vremena za rekonstrukciju nego što sam lično mogao da zamislim u trenutku kada smo se u ovaj posao upustili", rekao je Blagojević. 

"Posao na obnovi objekata javne namene trajaće u godinama pred nama" 

Kaže da će posao na obnovi objekata javne namene trajati u godinama koje su pred nama, te da je od brzine, u ovom slučaju neuporedivo važnije posvetiti pažnju kvalitetu obnovljenih objekata. 

"Taj posao će možda trajati duže nego što je na početku bilo zamišljeno, ali ćemo, nakon što taj posao završimo, imati za sobom ozbiljan rezultat", naveo je Blagojević.

Objasnio je da Vlada Srbije posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima upravlja obnovom objekata javne namene u oblasti zdravstva, prosvete i socijalne zaštite, bez obzira na njihovu veličinu i pojedinačni značaj. 

"Pođednako se bavimo kako najmanjim seoskim ambulantama i najmanjim seoskim školama, tako i najznačajnijim i najvećim institucijama u sektoru zdravstva. Pođednaku pažnju poklanjamo projektima kao što je KBC 'Dragiša Mišović' i projektu obnove ambulante u selu Sibnica u opštini Žabalj", kaže Blagojević.

Objekti se obnavljaju po prioritetima koje su odredile same lokalne samouprave, a Blagojević objašnjava da radove finansira Republika Srbija, tako da objekti nakon radova budu kompletno obnovljeni "od poda do krova". 

"Dobro smo odmakli, ali bilo je potrebno puno vremena da se ceo projekat 'zavrti', jer nisu postojali spremni projekti, a potpuna rekonstrukcija zahteva mnogo ozbiljne projekte na kojima treba mnogo ozbiljno i da se radi. Trebalo je vremena da ceo taj projekat dobije na zamahu, on je sada dobio zamah i to sada ide neuporedivo brže nego što je to ranije bio slučaj", zaključuje Blagojević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво