Godišnjica otmice novinara kod Orahovca

Prošlo je dvadeset godina od otmice novinara Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića. Nestali su u okolini Orahovca, na novinarskom zadatku, a o njihovoj sudbini i dalje se ništa ne zna.

Podižući svoj glas protiv 20 godina nerazjašnjene sudbine Đure Slavuja i Ranka Perenića, novinari srpskih redakcija na Kosovu i dopisnici beogradskih medija, sa mesta gde se pretpostavlja da su nestali, poručuju da neće odustati od borbe za istinu i pravdu, iako je istraga službeno obustavljena.

"Ovo nije više samo pitanje pravde. Ovo je pitanje da li smo mi pristali i da li pristajemo da živimo sa ubicama, zločincima, kidnaperima, a živimo sa njima", kaže Budimir Ničić, predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu.  

Niko od njih nije pronađen niti oni koji su ubili i kidnapovali Slavuja i Perenića, niti druge na Kosovu i Metohiji u poslednjih dvadeset godina. 

"Ne mogu da verujem da za 20 godina nemamo nikakvu informaciju, baš ništa. Ranko je taj dan otišao na posao da zaradi za svoju porodicu, i nije se vratio. Ne mogu da verujem da se samo jednom godišnje spominju on i Đuro. Ja nemam ništa novo da vam kažem, sve je kao onog dana kad se to desilo", kaže Snežana Perenić, supruga Ranka Perenića. 

Jasmina Stojković je često bila na terenu sa Slavujem i Perenićem. Kaže da je sticaj okolnosti što na današnji dan pre 20 godina i ona nije bila na mestu njihovog nestanka.

"Ovo je jedna poruka nadležnima da shvate i da se ne nadaju da ćemo mi time što će nas biti u manjem ili većem broju biti spremni na neko odustajanje ili zaborav", kaže novinarka Jasmina Stojković.

Udruženje novinara Srbije uspelo je, tek ove godine, da stavi na dnevni red Saveta Evrope slučaj nestalih kolega. Dobili su podršku Evropske federacije novinara, a OEBS će se baviti istragom. 

"Dvadeset godina je trebalo da makar uđe ta tema i da se u nekim organizacijama barem sazna da ima srpskih novinara i drugih albanskih novinara koji su ubijeni, nestali, mučeni, kidnapovani... a da niko za njih ne brine i da ih ne vode čak u evidencijama onih međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom novinara", ukazuje novinarka Ljiljana Smajlović. 

Novinari Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli u manastir Sveti Vrači u selu Zočište, da urade zapis o povratku otetih monaha.

Prema podacima porodica, poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom tzv. Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kojem su bili, plava "zastava 128", nikada nije pronađen. 

Sa današnjeg skupa upućen je i apel da se rasvetle ubistva i Aleksandra Simovića, Momira Stokuće, Ljubomira Kneževića, Marijana Melonašija, Mila Buljevića.

Zatraženo je rasvetljavanje i sudbine nestalih novinara Albanaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи