Selo Šušara – raj za život, dušu i telo

Smešteno na obodu specijalnog rezervata Deliblatska peščara, selo Šušara ima oko 250 stanovnika. Međutim, tokom leta, broj meštana se udvostruči. Zbog lepote prirode, lova i mira koji to mesto pruža, vikendom se starosedeocima pridruži oko 200 vikendaša iz Beograda, Vršca i Pančeva. Pojedini tu ne provode samo vikende, već čitavo leto, a ima i onih koji Šušaru biraju kao mesto gde će provesti penzionerske dane.

Čist vazduh i netaknuta priroda Deliblatske peščare ili kako je još nazivaju "Evropske sahare", predstavljaju najveću oazu peščarsko-stepske i šumske vegetacije. Ljubitelji lova, biolozi, planinari, rekreativci, gurmani i svi ostali zaljubljenici u prirodu tu su našli svoje mesto za uživanje, pa je u selu Šušara niklo čak 40 vikendica.

"Došao sam zbog lova, a više to nije samo lov, sad je to uživanje i penzija. Svi dolaze zbog lepote. Dobri ljudi, prijatna atmosfera pre svega, a prirodna lepota, to je nešto neviđeno", kaže Boško Savaški iz Beograda.

Ima i onih koji Šušaru smatraju lekovitom. Feher Šandor se zbog ćerke koja je dobila astmu, pre sedam godina sa porodicom iz Pančeva doselio u Šušaru.

"Lepo, tiho, mirno, sad je i sa ćerkicom sve u redu. Ima neke lekove koje prima, ali ne koristi više pumpicu za astmu, inhalator ne treba da koristi, a u Pančevu je non-stop koristila", objašnjava Feher Šandor.

Vikendaši su u Šušaru počeli da dolaze još davne 1975. godine, a pojedini su tu i više od 10 godina pa ih meštani danas smatraju ravnopravnim komšijama. Zbog odliva mladih iz ovog sela, koji odlaze u inostranstvo zbog posla, jer većina ima mađarske pasoše, vikendaši čine da selo ne ostane prazno.

"Prodavnice imaju koristi, naročito vikendom, ali i sami meštani, ko prodaje med, jaja i te domaće proizvode, sir, tako da se sigurno oseti njihovo prisustvo", ističe predsednik MZ Šušara Toni Fodor.

Zbog činjenice da je mesto postalo omiljenom među vikendašima i da je sve veći broj turista koji svraćaju, meštani u turizmu vide svoju razvojnu šansu, pa su počeli sa kategorizacojom smeštajnih kapaciteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво