Obeležen mađarski nacionalni praznik

Svečanom akademijom u Novosadskom pozorištu obeležen je praznik mađarske nacionalne manjine.

Skupština Vojvodine donela je odluku da se upravo ovaj dan izdvoji kao datum od posebnog značaja za mađarsku nacionalnu manjinu, a time i za AP Vojvodinu u celini, podseća predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

"To je politika bez koje AP Vojvodina ne bi bila ono što jeste, najrazvijeniji deo Republike Srbije, pokretač ekonomskog razvoja i region u kome će se svi građani osećati sigurno i zadovoljno", poručio je Mirović čestitajući praznik svim pripadnicima mađarske nacionalne manjine.

Mirović ocenjuje da odnosi Srbije i Mađarske nikada u istoriji nisu bili bolji, te da to, kako kaže, treba da nam bude putokaz i za budućnost.

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal uputio je čestitku pripadnicima mađarske nacionalne manjine uz poruku da su interesi Mađarske i Srbije usko povezani i da moramo biti prijatelji.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. avg 2018, 21:23) - Рк [neregistrovani]

Историја

Господин Мировић очигледно слабо познаје историју односа Мађарске и Србије.
Заборавља да су некада Српкиње владале Мађарском и да је један од најпознатијих мађарских оперских композитора Еркел, написао оперу под називом Ђурађ Бранковић.
Свеједно, и данас су односи између Мађарске и Србије заиста на завидном нивоу, што је за сваку похвалу и за пример свима у окружењу.
Нека је свим Мађарима срећан празник!