Za obnovu četiri klinička centra od EIB 200 miliona evra

Za rekonstrukciju četiri klinička centra u Srbiji – Kliničkog centra Srbije, KC Niš, KC Vojvodina i KC Kragujevac, Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 200 miliona evra, a Vlada Srbije je izdvojila još 165,8 miliona evra.

Za izgradnju nove zgrade i rekonstrukciju postojeće u Kliničkom centru Srbije konačno su završene sve pripremne radnje i izabran izvođač radova "HG Holding" i "Delta inženjering".

Kako je juče najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, građevinski radovi počeće od septembra.

Rekonstrukcija se obavlja u dve faze – prva je izgradnja nove zgrade, u koju je planirano da bude uloženo 70 miliona evra, dok je u drugoj fazi predviđena obnova postojeće zgrade i za te namene biće utrošeno 40 miliona evra.

Plan je da radovi budu završeni za tri godine, a nakon toga KCS će imati više od 1.200 bolničkih kreveta, 150 kreveta intenzivne nege, 30 operacionih sala, centralizovano odeljenje angiografije, centralizovano odeljenje za dijagnostiku, centralizovano odeljenje nuklearne medicine.

Uskoro bi trebalo da počne i rekonstrukcija KC Vojvodine, završen je projekat koji predviđa obnovu postojeće zgrade i izgradnju nove.

Pored već izgrađenog novog Urgentnog centra, novi klinički centar imaće 302 bolnička kreveta, od toga 46 za intenzivnu i poluintezivnu negu, 14 kreveta za transplantaciju.

Zbog glavnog projekta, kasni se sa radovima na KC Kragujevac, gde je takođe planirana izgradnja novog i obnova postojećeg objekta.

Kad bude završen, pacijentima će na raspolaganju biti 362 kreveta, od toga 46 kreveta intenzivne i poluintenzivne nege, šest operacionih sala u hirurškom bloku i dve operacione sale u Urgentnom centru.

Sredstva od EIB odobrena još pre 12 godina 

Sredstva od EIB trebalo je već odavno da budu utrošena, a klinički centri da primaju pacijente u obnovljenom prostoru.

Kamen spoticanja bila je dokumentacija – izrada master plana, idejnog plana, glavnog projekta.

Završen je samo Klinički centar Niš. Građevinski radovi na novoj zgradi tog kliničkog centra počeli su u februaru 2014. godine, a useljen je tri godine kasnije, u decembru prošle godine.

Izvođač radova bio je konzorcijum "INSO – Italiana kontrukcione".

Pored nove zgrade, ta zdravstvena ustanova dobila je i najsavremeniju opremu, a sve ukupno je koštalo oko 55 miliona evra.

Klinički centar sada ima na raspolaganju 609 bolničkih kreveta, od toga 38 za intenzivnu negu i 42 poluintenzivne nege.

Ima 15 operacionih sala u hirurškom bloku i dve operacione sale u Urgentnom centru.

broj komentara 0 pošalji komentar