U Zrenjaninu obeležena godišnjica deportacije Jevreja

Grad Zrenjanin i Jevrejska opština Zrenjanin obeležili su godišnjicu deportacije Jevreja 1941. godine iz tadašnjeg Petrovgrada. Na današnji dan pre 77 godina uhapšeni su svi Jevreji u Banatu i šlepovima rekom Begej deportovani u logore.

Teo Kovač iz Bečeja i danas sa 96 godina dođe u Zrenjanin i baci cvet sa Pešačkog mosta u Begej u znak sećanja na sve koji se pre 77 godina nisu vratili sa puta stradanja. Nastariji je svedok ovog događaja koji je preživeo nacističke logore.

"Tu nije vredela nikakva pamet, nikakva oštroumnost. Ne da to nije bilo potrebno, ali to nije vredelo ako nisi imao mnogo sreće", kaže Teo Kovač.

Erne Švan je kao dvogodišnjak u naručju majke bio takođe sproveden u logor Sajmište.

"Doktor Varadi me je spasao, a kasnije, nakon godinu dana, i majku zato što smo bili iz mešovitog braka", navoi Erne Švan.

Juditi Canto su roditelji pričali o deportaciji. Majku Frederiku Rozenfeld je spaslo to što joj je muž bio druge veroispovesti.

"Odvedena je sa svim ostalima iz sabirnog logora u Zrenjaninu na Kapetaniju. Sa Kapetanije su brodovima krenuli šlepovima za Beograd", prepričava Judita Canto.

U Banatu je pre Drugog svetskog rata bilo 4.113 Jevreja, od toga u Zrenjaninu 1.300. Hapšenja i deportaciju avgusta 1941. izbeglo je samo njih stotinu.

U okviru obeležavanja godišnjice deportacije, održana je akademija i otvorena izložba "Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu".

broj komentara 0 pošalji komentar