Manjak đaka gasi škole

Od prvog septembra u šest opština i gradova, u okviru racionalizacije mreže škola prestaje da radi 14 srednjih škola, a umesto njih biće formirano sedam novih. Administrativni radnici imaće prioritet na listi tehnoloških viškova, dok nastavnici ne treba da strepe za svoja radna mesta, kažu nadležni.

Odluku o gašenju škola u Nišu, Kragujevcu, Novoj Varoši, Kladovu, Kuršumliji i Babušnici donela je Vlada, s ciljem da se unapredi kvalitet obrazovanja i stvore uštede u budžetu.

Škole sa malo đaka, ali kompletnim menadžmentom – troše zajednički budžet neracionalno, kažu nadležni, pa je rešavanje tog problema konačno došlo na dnevni red. Tako će od nove školske godine – Politehnička i Druga tehnička škola u Kragujevcu raditi kao jedna.

Načelnik školske uprave Goran Joksimović navodi da je opstanak Druge tehničke škole bio doveden u pitanje zbog broja odeljenja pa je, kako kaže, bio racionalan potez da se škole spoje u jednu.

"Samim tim država će uštedeti na manjem broju radnika angažovanih u administraciji. Ono što je najvažnije za sve nas deca neće osetiti nikakve promene, svi smerovi ostaju, sa istim nastavnicima", ističe Joksimović.

U Nišu se spajaju tehničke škole – "Milutin Milanković" i "12. oktobar".

Slavica Jukić, direktorka Tehničke škole "Milutin Milanković" kaže da se radi na tome da niko od nastavnika ne ostane bez posla. "Očigledno je da će sekretar i šef računovodstva biti tehnološki višak", dodaje Jukićeva.

Gimnazija i tehnička škola u Novoj Varoši imaju po svega osam odeljenja. Čak i spojene imaće manje od 400 učenika. U Kuršumliji su čak četiri škole spojene u jednu, kažu nadležni. Racionalizacija mreže škola u Topličkom, Nišavskom i Pirotskom okrugu bila je neminovna, jer je dece znatno manje nego u periodu kad su se one gradile.

Dragan Gejo, načelnik Školske uprave Nišavskog okruga ukazuje na talas iseljavanja u zemlji i manji prirodni priraštaj. "Moramo da racionalizujemo upravu i da se ugledamo na mnogo bogatije zemlje", smatra Gejo.

Racionalizacijom će se dobiti bolji uslovi za rad i učenje u opremljenijim školama, kažu nadležni. Administrativni radnici imaće prioritet na listi tehnoloških viškova. Nastavnici, kako navode, ne treba da strepe za svoja radna mesta.

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić kaže da se nastavni kadar neće smanjivati.

"Očekujemo da će u narednoj godini oko četrdesetak škola biti racionalizovano i da ćemo dobiti 20 novih škola", navodi Pajić.

Od školske 2019-2020. godine biće spajane i osnovne škole, a tu mrežu moraće da predlože lokalne samouprave.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво