Dva društva iz Beograda otkazala nastup na Festivalu ojkanja u Hrvatskoj

Zbog tenzija povodom održavanja Festivala ojkanja u Petrinji, dva beogradska kulturna društva otkazala su dolazak na tu tradicionalnu manifestaciju, 25. avgusta. Predsednica petrinjskog pododbora Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", organizatora Festivala, kaže da je bilo pokušaja ometanja i prethodna dva festivala, 2015. i 2016. godine.

Nakon što su se neki članovi "Koordinacije braniteljskih udruženja" u Petrinji javno usprotivili održavanju manifestacije, dva kulturna društva iz Beograda otkazala su nastup.

Tu je informaciju za riječki Novi list potvrdila Marija Vilus, predsednica petrinjskog pododbora "Prosvjete".

Vilus je rekla da će Festival ipak biti održan, a napade smatra političkom prezentacijom i skupljanjem političkih poena najpre "Koordinacije braniteljskih udruženja", iza koje, kaže, stoji "istih 14 do 17 ljudi".

Za ovogodišnji festival je prijavljen veliki broj ansambala sa prostora gotovo cele bivše Jugoslavije, ali organizatori strahuju da bi neki, zbog podignutih tenzija, mogli i da otkažu nastup, poput dva iz Beograda. 

Iz "Prosvjete" su podsetili da je Festival ojkanja "manifestacija koja baštini tradiciju i običaje ne samo srpske zajednice s prostora centralnih delova Hrvatske, već i drugih naroda koji zajedno sa srpskim vekovima žive na istim prostorima i čija se kultura i tradicija međusobno prožimaju".

"Prosvjeta" poziva na smirivanje tenzija i tolerantnost

"Smatramo da način narodnog pevanja poznat u narodu kao 'ojkanje' ni u kojem kontekstu nije i ne može biti razlog za podizanje tenzija i narušavanje suživota na području grada Petrinje, samim tim što je festival uvršten u godišnji program rada Petrinjskog pododbora SKD 'Prosvjeta' za 2018. godinu i kao takav je sufinansiran sredstvima Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske", poručili su iz Srpskog kulturnog društva.

Pozvali su sve građane Petrinje na smirivanje tenzija i tolerantnost, a državne institucije na osiguravanje uslova za nesmetani rad petrinjskog pododbora.

Nadležne državne institucije Hrvatske za sada nisu reagovale.

Predstavnici hrvatskih veterana iz Petrinje su ranije na konferenciji za novinare rekli da "ojkanje nije tradicija u tom gradu", i da "ojkaju oni koji su pucali po nama".

Vera Jurčević, predsednica Kluba žena tog udruženja je rekla da "festivala neće biti dok je nas živih".

Petrinjskim veteranima smeta i datum održavanja festivala, jer će toga dana u centru grada otkriti spomen-ploču nekadašnjem hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu.

Predložili su da se, umesto u Hrvatskom domu u Petrinji, festival održi na drugom mestu, u obližnjem Jabukovcu ili Blinju.

Festival finansijski podržava Savet za nacionalne manjine sa 20.000 kuna, a pokrovitelj je Grad Petrinja.

Inače, Hrvatska je 2010. godine uspela da ojkanje, kao specifični muzički izraz, stavi na Uneskovu listu ugrožene nematerijalne baštine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво