Vučić: Za obnovu KCS 110 miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u izgradnju nove kule i rekonstrukciju postojećeg objekta Kliničkog centra Srbije biti uloženo oko 110 miliona evra, te da će se pacijenti ubuduće lečiti u velelepnoj zgradi sa najboljom opremom, a lečiće ih najstručniji lekari i medicinske sestre. Direktor KCS Milika Ašanin ističe da radovi neće uticati na pacijente.

Aleksandar Vučić je, pred početak građevinskih radova, rekao da je početak obnove KCS veliki dan za Srbiju, jer se godišnje u toj zdravstvenoj ustanovi leči oko milion pacijenata.

Zahvalio se Evropskoj investicionoj banci za povoljan kredit koji je Srbija dobila za rekonstrukciju KCS, ali i obnovu KC Niš, KC u Novom Sadu i KC u Kragujevcu.

Podseća da je za izradu master plana, idejnog i glavnog projekta bilo potrebno 12 godina.

"KCS je najveća i najozbiljnija bolnica u regionu. Kada se završi obnova on će imati 150 ležajeva u intenzivnoj nezi, sa preko 1.200 ležajeva", rekao je predsednik.

Kako je rekao, zdravstvo predstavlja osnovni stub životnog standarda, jer svako od građana ima potrebu za lekarom.

Osim kredita, deo novca je obezbeđen i iz budžeta Srbije, a predsednik kaže da su to obezbedili građani Srbije jer su razumeli reforme u koje je država krenula.

Vučić je rekao da uskoro kreće i rekonstrukcija KC Vojvodina u Novom Sadu, da se kasni zbog projekta u KC Kragujevac.

"Hoćemo da naši roditelji, naša deca imaju najbolju uslugu, a da lekari i sestre budu zadovoljni uslovima rada. Radovi će biti završeni pri kraju mog mandata, tako da ću na kraju mandata moći da se pohvalim nečim što je veličanstveno za našu zemlju. Mi se trudimo i uspevamo i više od obećanja koje smo davali", rekao je predsednik.

Zahvalio je ministru Lončaru na predanom radu i tome što su liste čekanja, na kojima je bilo 210.000 pacijenata, danas svedene na 73.000 ljudi koji čekaju na dijagnostiku i operacije i što je, kako kaže, sve transparentno.

Srbija je, kako je rekao, bila na začelju evropskog zdravstva, a danas je ispred nekih zemalja EU.

Pred početak obraćanja novinarima, Vučić je u šali lekarima poručio: "Moraćete da pregledate koliko mi je visok šećer, mnogo vode pijem."

"KCS će biti jedna od najvećih klinika u Evropi"

Planirano je da radovi budu završeni u naredne tri godine, a nabavkom najsavremenije opreme Srbija će dobiti jednu od najvećih i najmodernijih klinika u Evropi.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će početak realizacije projekta obezbediti građanima novu dimenziju zdravstva u zemlji.

"Došao je i taj dan. Sa ovim projektom građani Srbije dobijaju novu dimenziju lečenja i novo zdravstvo", poručio je Lončar.

Zahvalio je predsedniku Srbije na velikoj podršci i rekao da očekuje da će tako biti i ubuduće kada je reč o zdravstvu.

"Svi ćemo zajedno pratiti radove na KCS, a analize dokle se stiglo sa radovima pratićemo na svaka tri meseca", naglasio je Lončar.

Direktor KCS Milika Ašanin kaže da je taj centar spreman za predstojeću rekonstrukciju i da radovi neće uticati na rad te zdravstvene ustanove. 

Ističe da su dugo čekali na ovaj dan i da su u prethodnom periodu izgubili svaku nadu da će početi obnova. Naglasio je da je KCS veoma važan, s obzirom na to da se tu realizuje 40 odsto zdravstvenih usluga u zemlji i da je svaki treći pacijent iz unutrašnjosti zemlje.

Ašanin je podsetio da je prva odluka o izgradnji KCS doneta 1973. godine, da su radovi počeli 1976. godine, a da je zgrada Poliklinike otvorena 1987. godine.

Ovaj projekat će se, kako kaže, odvijati u dve faze.

Prva faza trajaće 36 meseci i u toj fazi će već biti dobijena značajna zdravstvena infrastruktura, dok će u drugoj fazi biti napravljena ozbiljna infrastruktura u okviru koje će biti dobijeno 1.200 kreveta, od toga 200 za intenzivnu negu, a 72 za dnevnu bolnicu.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević rekao je da je početak projekta veliki dan za Srbiju i da posle 12 godina čekanja počinje obnova. 

Podsetio je da je krajem prošle godine otvoren KC Niš, koji je "remek-delo u zdravstvu" i da će takav biti i KC Srbije.

Podseća da je obustavljena izgradnja Poliklinike pre 20 godina, da će građani dobiti sada završenih 30.000 kvadrata i da će država u okviru prve faze uložiti 70 miliona evra.

Naveo je da Vlada Srbije već realizuje projekat rekonstrukcije javnih objekata i da je do sada već obuhvaćeno 100 gradova i opština i da neće biti prekinut sve dok poslednja seoska škola i ambulanta ne budu obnovljene.

Direktorka regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da su se oni 2006. godine obavezali da će finansirati izgradnju četiri klinička centra u Srbiji i da sada, posle uspešne javne nabavke, počinju radovi u Beogradu.

"Kada budu završeni radovi, KCS biti jedna od najvećih bolnica u Evropi. To pokazuje da se u Srbiji realizuju i završavaju kapitalne investicije i projekti", zaključila je direktorka Negre.

Građevinski radovi, kako je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, počeće u septembru. Ugovor je potpisan, a izvođači imaju obavezu da do 24. avgusta dostave bankarsku garanciju Evropskoj investicionoj banci, koja finansira projekat.

Izvođač radova biće konzorcijum koji čine "GH Holding" i "Delta inženjering", a planirano je da radovi budu završeni do 2022. godine.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво