Militarizacija mladih ili "obuka za preživljavanje"

U kampu na Zlatiboru deca se u uniformama obučavaju za borbu, korišćenje pušaka i noževa. Organizatori su Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i ruska nevladina organizacija "Enot". Slika je mnoge uznemirila, a stručnjaci upozoravaju na moguće štetne posledice po decu i da su odgovorni i roditelji i društvo i država.

U improvizovani kamp ne može se ući bez kontrole, koju vrše uniformisana deca. I predsednik opštine Čajetina, koja je pomogla organizatorima, ne smatra ništa spornim.

"Deca mogu da nauče ono što ne mogu da nauče kroz redovno školovanje, a prvenstveno da zaštite sebe, da zaštite svoju porodicu i da imaju svest o svojoj državi", ističe predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Organizator tvrdi da je sve po zakonu. Iako imaju gumene puške i aluminijumske pištolje, uniforme, tvrdi da je najveća pažnja posvećena preživljavanju i boravku u prirodi.

"Ovakvih kampova imate na sijaset, prva vam je Mađarska, da ne kažem Belgija, Engleska. U Engleskoj imate ovakve militantne kampove, gde su kampovi na tri nivoa, gde deca koja završavaju te kampove imaju prednost pri zapošljavanju", kaže Željko Vukelić iz Udruženja veterana Srbije.

Psiholozi smatraju da je militarizacija pogrešan smer, da država treba da kontroliše kakvi su to kampovi, a roditelji da se zapitaju da li deci treba dati saglasnost.

"Odgovornost je roditelja koji treba da se raspita kakvi će sadržaji biti u kampu, kojim aktivnostima će vreme biti popunjeno, koje će vrednosti dete učiti tamo i na koji način će komunicirati sa drugima. Čemu će sve osim tim veštinama, koje su proklamovane i jasno definisane, dete biti izloženo", ukazuje psiholog Branka Tišma.

Roditelj učesnika kampa: Mediji šalju pogrešnu sliku

Nenad Andrašić, koji je sa tri sina u kampu, kaže da su pojedini mediji poslali krivu sliku.

"Da od kuće posmatram, verujem da bih na to drugačije gledao, ali s obzirom na to da sam tu 24 časa, od samog početka kampa, samo mi je ispalo smešno", naglašava Andrašić.

Predavači su penzionisana vojna lica i policajci, a deca i mladi uzrasta od 14 do 23 godine.

"Danas ima svega i ne daj bože da nas neko napadne na ulici, pomoću ovog ćemo znati da se odbranimo", kaže učesnica kampa Tamara Sibinčić iz Novog Sada.

Ognjen Popović iz Beograda kaže da učestvuje da bi u slučaju neke nepogode ili možda rata, nuklearnog, znao da se odbrani i preživi u prirodi.

Učešće je dobrovoljno, a maloletnicima su roditelji dali saglasnost za ovaj vid obuke.

I dok je za širu javnost van ovog kampa sporna militarizacija dece, za roditelje 44 učesnika ovog kampa nije sporno što će se, kako kažu, kroz ovaj vid obuke naučiti redu, radu i disciplini.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи