Obnova porodičnog imanja u Pekčanici

Od početka šezdesetih do kraja osamdesetih godina prošlog veka, iz Pekčanice, jednog od najvećih i najstarijih kraljevačkih sela, otišla je gotovo polovina stanovništva, najviše u inostranstvo ali i u gradove širom naše zemlje i bivših jugoslovenskih republika. Poslednjih godina oni koji su otišli ili njihovi naslednici obnavljaju kuće u rodnom kraju, a neki razmišljaju i o povratku.

Ugledni pekčanički domaćini Rade i Miroslava Rakić pre četiri decenije sa dve mlađe ćerke odselili su se u Ameriku. Stari kraj nisu zaboravili.

Što Rade u starom kraju nije uradio za života, uspelo je njegovoj supruzi, ćerkama i njihovim porodicama. 

Vesna Jablanović iz Čikaga kaže da potomstvo treba da zna odakle potiče.

"Nije nam žao novca, sve nam se ovde sviđa, narod, priroda", kaže suprug Rade Jablanović.

Za kratko vreme domaćinstvo je dobilo novo i lepše ruho, kako i pristaje srpskim domaćinima, na zadovoljstvo rodbine i komšija.

"Meni je veoma drago što su povratnici došli da obnove svoje roditeljsko imanje i gazdinstvo, a možda u njima nađem i nekog pomeljara", kaže seoska vodeničarka Verica Kaplarević.

Radojica Radovanović sa suprugom i sinovima najpre je obnovio očevu vodenicu stariju više od veka i po, zatim pomoćne objekte i nasleđenu roditeljsku kuću građenu 1926. godine.

"Mislim da više ovakvih slučajeva mogu da vrate postepeno život u selu", kaže Radojica.

Meštani kažu da u selu može biti i lepše i bolje, samo da je još zaposleniji seoski matičar Milutin, da više upisuje u knjige venčanih i rođenih nego do sada.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи