Slava manastira Banjska

Danas je Sveti Stefan, slava manastira Banjska, koju taj hram obeležava više od sedam vekova. Manastir Banjsku, nadomak Kosovske Mitrovice, podigao je srpski srednjovekovni kralj Milutin, kao svetinju posvećenu arhiđakonu Stefanu.

U istorijografiji srpske umetnosti arhitektonska dela s kraja 12. stoleća do poslednje decenije 14. veka slove za građevine podignute u srpsko-vizantijskom stilu. Najviše ih je gradio i obnovio u narodu poznat kao nezasiti zadužbinar Kralj Milutin.

"U unutrašnjosti Banjske izvedeni su dosta obimni radovi na uređenju i na vraćanju prvobitnih oblika onim delovima crkve za koje smo imali podatke. Tokom ranijih istraživanja pronađeni su delovi kamene posude za osvećenu vodu i na osnovu tih delova izvršena je njena rekonstrukcija i ona je sada postavljena u priprati gde se i prvobitno nalazila", kaže arhitekta-konzervator Dragomir Todorović, stručni nadzor na radovima u Manastiru Banjskoj.

Osim obnove Hilandara i podizanja glavne crkve u zadužbini Nemanjića na Svetoj Gori, na ponos su i arhitektonska remek-dela na Kosovu Manastir Gračanica i Metohiji crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Studenička Kraljeva crkva zadivljuje i svojim skromnim dimenzijama.

"U crkvi se nalazi i ktitorska kompozicija kralja Milutina sa princezom Somonidom i što je još poznato od fresaka Sveti Simeon i Sava. To su jedne od najlepših fresaka. Sve više stranaca dolazi, pričamo im o slavnoj istoriji,ustvari ko su bili Nemanjići", rekao je monah Siluan, sabrat bratstva Manastira Sudenice.

Među 40 hramova koje je, prema podacima iz vladarsko-svetiteljske biografije, podigao ili obnovio kralj Milutin, četiri su upisana u Uneskov registar spomenika kulture sveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво