Dobar rod kukuruza

Kukuruz je ove godine u Srbiji zasejan na 900.000 hektara, i očekuju se dobri prinosi. Procenjuje se da će proizvodnja dostići 8.000.000 tona, dok su naše godišnje potrebe 5.000.000 tona kukuruza.

Njive 65-godišnjeg Zrenjaninca Jovice Katića delom su pod kukuruzom i ove godine očekuje dobar rod ove kulture.

Dovoljan broj sunčanih dana i relativno visoke količine padavina uticale su da kukuruz poput drugih prolećnih kultura dočekuje predstojeću berbu u odličnoj kondiciji.

Jovica Katić kaže da će kukuruz biti "jako dobar", a rod izvanredan.

Jožef Balint, poljoprivrednik iz Mihajlova, nada se odličnom rodu.

"Ali videćemo, dok još nije kući, nije u silosima zrno, ne možemo reći da je to gotovo. Pokazuje da će biti dobar rod", dodaje Jožef.

Pod kukuruzom je u pet opština srednjeg Banata zasejano ukupno 82.000 hektara. Agronom Zorica Rajačić iz poljoprivredne stručne službe Zrenjanin zadužena je za ratarsku proizvodnju i redovno obilazi useve.

"Usevi su generalno prolazili mnogo brže faze razvoja, tako da je i faza cvetanja i oplodnje protekla još krajem juna, početkom jula meseca pri optimalnim uslovima. Ono što bi sada bilo dobro, u nekom narednom periodu je da bio bi dobar neki sušni period bez padavina, kako bi usevi sazrevali i počelo otpuštanje vlage iz zrna", objašnjava Rajačićea.

Ovoga leta ubrzan je bio razvoj i suncoktera čija je žetva počela deset do petnaest dana pre uobičajenog roka. Prvi prinosi pokazuju odličan kvalitet zrna i rod, baš kao što se i kod kukuruza očekuje vanredno dobar rod od oko 10 tona po hektaru.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво