Kako leskovački mladi kuvar salčiće čuva od zaborava

Grupa leskovačkih gimnazijalaca organizovala je sedmodnevnu letnju školu kuvanja. Glavni majstor je 16-godišnji Rastko Stamenković, koji recepte objavljuje na "Jutjub" kanalu.

Kada se radi s ljubavlju i jakom voljom, sve ide glatko. Kao da u rukama već ima majstorsko pismo, a tek je napunio 16 godina, gimnazijalac Rastko od malena uživa u kulinarstvu. Veštine je sticao pomažući babi, ne voli brzu hranu ni inovacije, već želi da sačuva ukuse i mirise starih jela i poslastica pa otuda i ideja o školi kuvanja.

"Na sve ono na čemu su naši preci odrastali da sve to prenesemo na današnje generacije", kaže Rastko Stamenković.

U timu su i dve Rastkove drugarice i dvojica drugova. Dobro uigrani vode računa o svakom detalju baš kao pravi profesionalci.

"Mi smo ovo planirali jedno godinu dana i zaista smo se potrudili da sve uspe", napominje Milena Stamenković, učenica drugog razreda Gimnazije Leskovac.

Za umeće i visoke ocene trebaće im vremena i iskustva. Profesorke su spremne i marljivo uče, a domaća pita je prvi ispit koji polažu.

"Zar ne radimo svi čitavog života nešto na sebi? Valjda napredujemo. Valjda će biti i od mene nešto jednog dana što se tiče kuhinje", ističe profesorka muzičke kulture Mirjana Perišić.

Profesorka engleskog jezika Tanja Marinković kaže da je letnja škola kuvanja jedan fantastičan projekat.

"Ovde negujemo tradiciju našeg grada i uopšte naše zemlje. A i Rastko je neko ko nas je podsetio da, ako veruješ u svoje snove, oni se zaista ostvaruju", napominje Marinkovićeva. 

Prvi koraci su teški, ali je dvanaestogodišnji Mateja, kaže, uporan i želi da nauči dosta toga o kulinarstvu.

"Ja inače volim naše specijalitete sa roštilja i nadam se da ćemo narednih dana učiti kako se prave", dodaje učenik sedmog razreda Mateja Stojanović.

Vanilice, salčići, pite, pogače, specijaliteti od paprika i roštilj-mesa – sve to će biti na meniju narednih dana. Uz diplomu, najbolja ekipa dobiće i medalju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи