Koji problemi muče mlade u Srbiji

Mladi su, po definiciji, oni koji imaju do trideset godina i danas je njihov Dan. Cilj obeležavanja Međunarodnog dana mladih jeste da se skrene pažnja na probleme koji ih muče i pomogne njihovo rešavanje.

Tek četvrtina mladih radi ono za šta se školovala! Nezaposlenost, korupcija, opadanje poverenja u demokratiju i EU, samo su neki problemi na koje ukazuju mladi u Srbiji. Povećan je i problem bezbednosti.

"Imamo podatke da je više od polovine mladih izloženo nekoj vrsti nasilja, da je četiri petine prisustvovalo ili bilo svedok nasilja, a slični su podaci kada je reč o diskriminaciji - više od polovine mladih je na neki način diskriminasano", upozorava Boban Stojanović iz Krovne organizacije mladih Srbije.

Tek svaki deseti je u situaciji da odlučuje. Kao razlog navode neinformisanost. Mladi iz Čačka izradom projekta to menjaju.

Jelena Kovačević iz Kancelarije za mlade u Čačku najavljuje da postaviti osam pametnih televizore koji su povezani sa internet platformom preko Kancelarije za mlade i objavljivati informacije od značaja za mlade.

"To će biti pozivi na besplatne radionice, edukacije, seminare... Tako da nijedna mlada osoba neće moći da se žali da nije informisana", tvrdi Kovačevićeva.

Najveća stopa nezaposlenosti je na zapadu, jugu i jugoistoku Srbije. Uprkos lošoj statistici, procenat nezaposlenih mladih je smanjen.

"Na današnji dan mogu da kažem da imamo dosta dobrih rezultata kao Vlada Republike Srbije, za 10 procenata smanjenu stopu nezaposlenosti, pričamo o mladima uzrasta od 15 do 30 godina, koji iznose 25,4 za Srbiju, ali naravno da ima još uvek prostora za poboljšanje", kaže pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja.

Broj mladih opada u ukupnom broju stanovnika. Mladi se odlučuju za odlazak iz zemlje zbog zaposlenja i školovanja, ali se deo njih i vraća.

broj komentara 12 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. avg 2018, 09:52)
Bibi [neregistrovani]

Iluzija

Iako mi deca su svi troje iz fakulteta tesko naći poso. Zivot u svajcarsku je tezak, sve je preskupo, cela plata ode na osiguranje, stan, porez i to samo ko ima veliku platu, maladi beze u inostrastvo i penzioneri posto je nemoguće !!

(ponedeljak, 13. avg 2018, 09:45)
anonymous [neregistrovani]

Nemamo mi problema i nista nas ne muci

Mladi ili odlaze u inostranstvo ili rade na tome. Ja sam otisla pre 4 godine jer me sa zavrsenim fakultetom (drzavni) niko nikada nije pozvao ni na razgovor. Prijavljivala sam se,ali uzalud. Za sada nemam primedbi. Suprug i ja smo kupili kucu i dobili dete. Ne cekamo nista "za dve godine". Resila sam sama da uradim sve. Pozdrav sa odmora u Srbiji gde mi je lepo.

(ponedeljak, 13. avg 2018, 07:18)
Peđa iz Novog Sada [neregistrovani]

Predlog rešenja

Predlažem rešenja za neke od problema mladih:
Za nezaposlenost: javni konkursi za sva radna mesta u državnim firmama umesto partijskog kadrovanja.
Za odsustvo perspektive i nedovoljnu informisanost: raforma obrazovnog sistema tako da se plan upisa pravi prema potrebama, da se favorizuju tražena zanimanja, a ne da se upisne kvote prave prema potrebnom fondu časova profesora koji školuju kadrpve za biro rada. Tako se neće desiti da tu i tamo poneki radi u svojoj struci.
Za bezbednost: a) u školama: Hitno donošenje "Aleksinog zakona".
b) ograničenje rada lokala do ponoći, vikendom i državnim praznicima do 2 ili 3 časa.
c) Oštrije kazne za narkodilere.
Ovo je prvo što mi je palo na um, a sigurno bi se još dosta toga moglo i moralo uraditi.

(ponedeljak, 13. avg 2018, 00:26)
anonymous [neregistrovani]

Bolje biti gastarbajter na jedan dan, nego nezaposlen na birou 7 godina.

Gastarjbatere neko ceni zbog profesionalnog rada, a nezaposlenog, svako zafrkava, imao srednju skolu ili fakultet.

(ponedeljak, 13. avg 2018, 00:13)
Jovo [neregistrovani]

Srecno

Deco, omladino, srecan vam dan
Zelim vam od sveg srca brzo zaposlenje, ali u inostranstvu.
Bezite sto dalje mozete, i nikad se ne vracajte.
Drzava Srbija nema buducnost.

(nedelja, 12. avg 2018, 23:18)
Gastarbeiter,penzioner: [neregistrovani]

Kako sam ja bio pametan,

još 1973.!...Bravo, ja!

(nedelja, 12. avg 2018, 23:15)
anonymous [neregistrovani]

Mladi

Opadanje poverenja u eu nije problem, nego upravo dokaz da mladi razumeju neke stvari bolje od odraslih , koji vode drzavu...

(nedelja, 12. avg 2018, 23:08)
anonymous [neregistrovani]

Mladi odlaze

Opada broj nezaposlenih mladih...bas me cudi,jedan sam od 30.000 mladih koji odu iz zemlje...kako da vam broj nezaposlenih i ne opada

(nedelja, 12. avg 2018, 22:59)
Cedomir Radovic [neregistrovani]

Komentar za omladinu

Muci ih to sto zive u propaloj zemlji...

(nedelja, 12. avg 2018, 22:50)
pobednik [neregistrovani]

..

ne radim nigde..zato sto je Srbija jedina drzava na svetu gde se zaposljavaju ne skolovani ili sa srednjom skolom..za inzinjere kao ja nema posla jer je demokratija dovela samo zapadne robovlasnike..