Međunarodni dan mladih

Mladima je potreban prostor u kome mogu da provode vreme zajedno, učestvuju u aktvnostima prema svojim potrebama i interesima, učestvuju u donošenju odluka i slobodno se izražavaju saopštio je Populacioni fond Ujedinjenih nacija povodom Dana mladih.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je mladima Međunarodni Dan mladih i poželeo im da budu kreativni, da uče i u kontinuitetu unapređuju svoja znanja i veštine, jer "gradeći sebe menjaju i svoju okolinu".

Ministarstvo omladine i sporta nastaviće sa brojnim aktivnostima i projektima koji će doprineti još boljem položaju mladih u našem društvu navodi se u saopšetnju Ministarstva.

"Naš ideal je Srbija koja mladima omogućava da se ostvare na ličnom, društvenom i profesionalnom planu, te ćemo da nastavimo da vam pružamo podršku u zajedničkom ostvarenju ove vizije", naveo je Udovičić.

On je izrazio nadu da je Srbija predanim radom pokazala kako je za nju Dan mladih svaki dan i da će nastaviti trudom da dokazuje da misli na mlade svih 365 dana u godini.

Mladi treba da menjaju region

Generalni sekretar i zamenik generalnog sekretara Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), Đuro Blanuša i Fatoš Mustafa, čestitali su u pismu mladima njihov dan i pozvali ih da učestvuju u promeni, rekavši da veruju u mlade i da "bolji region kreće sa mladima", kao i da "kultura separacije" ne služi njihovim interesima.

"RYCO veruje da bi mladi ljudi regiona trebalo da sudeluju u stvaranju kulture mobilnosti, kulturalne razmene i pomirenja. Trebalo bi da aktivno doprinose razvoju demokratije, društvenog i ekonomskog prosperiteta i evropskih integracija u sve više otvorenom regionu Zapadnog Balkana", poručili su Blanuša i Mustafa u svom pismu.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, Blanuša i Mustafa veruju da bi vlade država Zapadnog Balkana trebalo da pruže podršku razmeni mladih i uključenju mladih u procese donošenja odluka.

"To je razlog zbog kog će RYCO fokusirati svoje programske aktivnosti na stvaranje prilika za mlade, kako bi se oni uključili u aktivnosti koje grade međusobno razumevanje i pomirenje u građanskim, društvenim, obrazovnim i sportskim domenima", navodi se u pismu.

Briga o mladima u državi daleko od dovoljne

Krovna organizacija mladih Srbije ocenila je da je briga o mladima u državi daleko od dovoljne i pozvala sve aktere omladinske politike da nastave da doprinose unapređuju položaj mladih i kreiranju podsticajnog okruženja za njihov život i rad.

"Trenutna briga o mladima daleko je od dovoljne, kvalitetne, sveobuhvatne i sistemske", navodi Krovna organizacija mladih i dodaje da su Srbiji potrebni mladi u Ustavu kao posebna kategorija.

"Mladi imaju neverovatan potencijal i moraju biti ravnopravni partneri u diskusijama, planiranjima i realizaciji inicijativa", navodi ta organizacija i dodaje da su mladi odgovornost društva u celini, a politike za mlade su odgovornost svih, a ne samo resornih institucija.

Organizacija navodi da je danas dan kada žele da prenesu poruku da se politike za mlade ne mogu kreirati bez njihovog učešća.

Inače, u celom svetu obeležava se Međunarodni Dan mladih sa ciljem da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata.

Generalna Skupština UN ustanovila je 12. avgust kao Međunarodni dan mladih, a u Srbiji se slavi od 2007. godine. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво