Centar "Vuk Karadžić" u Tršiću mesto sticanja znanja

Ko je željan učenja i tokom leta - između ostalog tu je Petnica i centar u Tršiću. Obrazovno-kulturni centar "Vuk Karadžić" nedavno je posetila premijerka Ana Brnabić i tom prilikom izjavila da će vlada podržati centar i da će on imati isti značaj u oblasti društveno-humanističkih nauka, koji ima Petnica u domenu prirodnih. Taj centar je prvi takvog tipa u Srbiji i mesto u kojem će se, kažu, čuvati nacionalni identitet, sprski jezik i kultura.

Iako je letnji raspust u toku u Tršiću je radno. Osamdeset mladih ljudi iz svih krajeva Srbije stiče nova i usavršava postojeća znanja iz lingvistike, folkloristike, i srpske kulture.

"Pohađam radionicu istorija srpskog jezika i veoma mi je drago što sam ovde pošto smo mnogo naučili", kaže Pavle Hrnčić iz Novog Sada. 

Bojana Petković iz Niša obišla je Vukovu kuću i manastir Tronošu.

Novosađanin Branislav Veselinović kaže da je dosta novog naučio. 

U vremenu globalizacije stradaju mali narodi gubljenjem vlastitih identitetskih crta, što su u slučaju srpskog naroda - jezik, književnost i pismo, a uloga centra u Tršiću, je, kažu, da bude čuvar nacionalne kulture i identiteta.

"Počeli smo jedan veliki značajan posao koji će da okupi i gimnazijalce, srednjoškolce, studente, slaviste iz inostranstva. To je veliki posao, mi smo na početku, stvoreni su svi uslovi da ovaj centar počne sa radom, a treba da se stvore uslovi da on traje", kaže Aleksandar Jovanović, profesor Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Kovačević  ističe da je namera da ono što objedinjuje sprski narod a to je srpska kultura, srpski jezik, književnost i pismo, bude na neki način klica koja će za buduće naraštaje krenuti iz Tršića.

Centar "Vuk Karadžić" izgrađen je i sa namerom da bude mesto sticanja znanja, istraživanja, ali i održavanja naučnih skupova u oblasti društveno - humanističkih nauka.

"Ja ovaj centar vidim znači kao centar sprskog jezika, centar ćirilice, centar Srbije, centar cele Evrope za srpski jezik, i zašto da ne i centar celog sveta. Mi ćemo ovde svakako se truditi da okupimo i decu iz dijaspore što je negde cilj da oni upoznaju i neguju sprski jezik, jer ako ne negujemo srpski jezik niko ga neće negovati umesto nas", kaže v. d. direktora Obrazovno-kulturnog centra u Tršiću Aleksandra Purić.

Obrazovno-kulturni centar u Tršiću, aktivno će učestvovati i u programu predstojećeg Vukovog sabora, a očekuje ih i dolazak doktoranata sa univerziteta širom Evrope, ali i slavista iz celog sveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво