U oktobru prve tužbe zbog bolesti izazvanih bombardovanjem

Profesor prava Sreto Nogo, predsednik Udruženja građana "osiromašeni uranijum", pokretač inicijative da se tuže zemlje NATO i građani dobiju odštetu, kaže da očekuje da prve tužbe budu napisane u oktobru.

"Naši advokati će nacrte tužbi sa dokazima dostaviti kolegama advokatima u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD. Intenzivno razgovaramo s pravnicima iz ovih zemalja. Njihovi advokati će dobijati punomoćja od naših građana koje će zastupati.

Odlučili smo se da podnesemo tužbe pred nacionalnim sudovima tih zemalja, jer smatramo da naši građani imaju ista prava kao i građani drugih zemalja Evrope. Obratićemo se i Evropskom sudu za ljudska prava", ističe Sreto Nogo.

Kaže i da se Udruženju do sada javilo oko stotinu ljudi, uglavnom sa juga Srbije - iz Vranja, Niša, Bujanovca, Preševa, Surdulice...

"Apelujem da nam se jave građani Pančeva s medicinskom dokumentacijom o malignim bolestima. Nije reč samo o osiromašenom uranijumu nego o svim onim otvorima koji su nastali agresijom NATO", naglasio je Nogo u intervjuu za Politiku.

Na pitanje kako će dokazati uzročno-posledičnu vezu između bombardovanja i nastanka bolesti, Nogo kaže da će to dokazivati lekari, a da će Udruženje organizovati pravnički deo posla.

Nogo podseća da se bivši italijanski vojni pilot Dominiko Leđero godinama bori da dokaže istinu o posledicama osiromašenog uranijuma po zdravlje vojnika u svetskim misijama i to još od 1987.

"On je istakao da je povezanost osiromašnog uranijuma i kancerogenih oboljenja već dokazana u Italiji", dodaje Nogo i navodi da je vođeno više od 80 sudskih postupaka protiv Ministarstva odbrane Italije i svi ti procesi su dobijeni.

Oboleli italijanski vojnici i članovi porodica vojnika koji su preminuli dobili su velike odštete, navodi on.

Na pitanje kako će obezbediti sredstva za skupe sudske postupke, Nogo kaže da će ovih dana biti objavljen proglas u kojem će zamoliti sve građane dobre volje da pomognu donacijama ili sponzorstvom.

"Naši građani koji će biti podnosioci tužbi neće platiti ništa", dodaje Nogo.

Velika bi stvar bila da i država pomogne, kaže Nogo, ali dodaje da želi da država ostane po strani, jer smo izgubili mnoge sporove u kojima je ona učestvovala, i pred nacionalnim sudovima i pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Od vojske očekuje pomoć u prikupljanju dokaza i ističe da će najveći pravni izazov biti da se zasnuje mesna nadležnost konkretnih sudova u Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Italiji i SAD.

"Ako dobijem podatak da je, na primer, nemački pilot bombardovao Kragujevac, onda tužim tog pilota i nemačkog ministra odbrane, a mogu da tužim i samo ministra,  ali s njim i predsednika vlade Gerharda Šredera", objašnjava on.

Upitan da li će se izvući Bil Klinton i Medlin Olbrajt, odgovara: Bil Klinton teško. Tužićemo i američke pilote i Klintona".

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. avg 2018, 14:46)
Lepa [neregistrovani]

Pidrska

Ja zivim u Pancevu. Bolujem od limfoma i molim vas neki kontakt telefon.Nisam u mogucnosti da dodjem do vas zbog tezeg kretanja. Inace sve pohvale za pokrenutu akciju

(ponedeljak, 13. avg 2018, 09:22)
anonymous [neregistrovani]

osiromaseni uranijum i karcinom

Molim vas da nas obavestite o kontaktu kome da se obratimo u vezi spora, adresu i telefon.

(nedelja, 12. avg 2018, 13:33)
Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Ne placati nista

Nadjite advokate u inostranstvu koji rade "pro bono" (besplatno). Ima ih. To moze da bude odlican advokat kojem odgovara zbog progresivnog poreskog sistema da radi besplatno i dobije publicitet umesto da naplati pa svu zaradu izgubi kroz poreze. Ima i advokata koji rade na "contingency basis". Od stranke ne.traze novac unaored nego uzimaju 33% od naknade koju dodeli sud. Ovo je najbolji scenario jer je advokat koji preuzima predmet besplatno preuzeo i sav rizik jer je procenio da moze sigurno da dobije parnici i ima motiv da se bori da dobije sto vecu naknadu jer je time i njegovo ucesce u dobiti vece.

(nedelja, 12. avg 2018, 10:53)
milan [neregistrovani]

Klinton

Obavezno tužiti Klintona i prikazati njegovu iuzjavu pred
svetskim sredstvima

"...da će Srbe i Srbiju vratiti u kameno doaba,,,!"

Osiromašenim uranom je to faktički i postigao.

(nedelja, 12. avg 2018, 10:34)
anonymous [neregistrovani]

Bravo

Ovo je trebalo davno pokrenuti, ali nikad nije kasno

Pozdrav
Rada