Vredi li matematički koliko i sportski uspeh – nacionalna penzija kao karta za ostanak u zemlji

Kako mlade zadržati u zemlji, tema je ne samo danas, već tokom cele godine. Dok jedni predlažu nacionalne penzije za najuspešnije, drugi se zalažu za dobre uslove za rad i obezbeđena radna mesta u struci. Šta može da ih motiviše da karijeru nastave u Srbiji?

Ova godina je jedna od najuspešnijih za Matematikčku gimnaziju od osnivanja. Na najprestižnijem takmičenju iz matematike - matematičkoj olimpijadi, učenici su osvojili dve zlatne medalje, prvi put posle skoro 40 godina. Sa tog takmičenja doneli su i dve srebrne i dve bronzane medalje.

"Na Olimpijadi za fiziku takođe je bilo uspešno. Cela ekipa, pet momaka je bilo, svi su osvojili srebrne medalje. To je jedan od boljih plasmana, tako da se Srbija u tim naučnim krugovima kad su u pitanju srednjoškolci kreće u petnaestak najuspešnijih zemalja na svetu, što je jedna od retkih oblasti gde smo mi toliko uspešni", kaže Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

Ovi uspesi bili su i povod da bivši učenik ove škole, sada narodni poslanik dr Ivan Bauer pokrene raspravu u Skupštini o advekvatnoj nagradi - nacionalnoj penziji za mlade naučnike, koja se dodeljuje na primer osvajačima sportskih medalja na najvećim svetskim takmičenjima.

"Nacionalna penzija bila bi motiv ovim talentima da ostanu u Srbiji. Sigurno će biti i kritičara koji će komentarisati da tim đacima ništa ne znači nacionalna penzija i da su oni već odlučili da odu iz zemlje. Ali to se može reći i za vrhunske sportiste, kojima nacionalna penzija ništa ne znači u finansijskom smislu. Ali poenta je u simbolu, da im država pokaže da ceni njihov uspeh, trud i rad", kaže Bauer.

Nacionalne penzije možda bi se mogle nazvati i drugačije, nacionalnim nagradama ili stipendijama. A najbolje rešenje bi, kažu nadležni, bilo da država talentima obezbedi dobra radna mesta, ili donira opremu za rad u zemlji.

"Pre svega moramo da im ponudimo dobre uslove za rad i moramo da im ponudimo relativno pristojne materijalne uslove da bi mogli da žive od svoga rada", kaže prof. Branko Kovačević, profesor na Elektrotehničkom fakultetu.

"Oni ne očekuju neke mnogo veće plate nego što bi recimo imali u Londonu, ali da mogu da rade ono što je u njihovoj struci", kaže Ognjanović.

Da bi najtalentovaniji ostali, saglasni su nadležni, treba im obezbediti i projekte na fakultetima i u naučnim institutima, zbog kojih bi oni bili spremni da ostanu.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 12. avg 2018, 11:16)
anonymous [neregistrovani]

Svi su gradjani ove zemlje!!!

I oni koji su radnici,i poljoprivrednici i bolesni i radno nesposobni.
Neki od nas su imali Bozju milost da budu nagradjeni blistavom pamecu,inteligencijom i postanu uspesni naucnici,lekari,inzenjeri-svaka im cast,ali svi zasluzuju da zive,raduju se,da imaju sta da jedu!!!

(nedelja, 12. avg 2018, 11:05)
anonymous [neregistrovani]

Заслуге

Када неко на Европском или Светском првенству у математици или некој другој научној области осдвоји златну, сребрну или бронзану медаљу заслужио је националну пензију наше земље.

(nedelja, 12. avg 2018, 10:38)
anonymous [neregistrovani]

Pogodili ste u centar

Jedino zdrava ekonomija odnosno motivacija u smislu korektne zarade može da zadrži odliv stručnjaka.
Sve ostalo je uzalud.

(nedelja, 12. avg 2018, 10:35)
Становник [neregistrovani]

Одговор - погрешно поређење

Ја сам против.Не зато што предлог долази од младог талента који је постао посланик (ако је био неки таленат, што оде уз политичаре?).Демагогија како млади неће отићи, ако им дате стан, посао - а ево чујемо сад и пензију (!) - то је прича за малу децу.Можете га обавезати да стан не може да прода - и шта?Издаваће га овако или онако, и отићи ће ако му се исплати.Најчешће се враћају када се пензионишу, да се лече по приватним клиникама које су сан за овдашње пензионере.Свако паметан ће прво погледати како се друштво брине за старе особе, јер зна шта га чека.

(nedelja, 12. avg 2018, 10:24)
anonymous [neregistrovani]

Osigurati im

Visoke i adekvatne uslove za rad i razvoj u oblastima od njihova interesa , a kompletnu nucnu i inovativnu djelatnost umrežiti ,kao bi društvo vidjelo korist od njihova rada.

(nedelja, 12. avg 2018, 10:11)
Саша [neregistrovani]

националне пензије

Маните се глупости него омогућите мајкама да буду задовољне у својој држави а младе научите да раде а послодавце да им дају поштену сатницу. Друштво нема користи од медаља него рада. Бадава мени ученик који зна све о математици ако после нема посао где би то некако развио. Давање пензија је само куповање социјалног мира а не развојни потез. Молим елиту да не прави глупости него да истински улаже у људе, рад и породицу.

(nedelja, 12. avg 2018, 09:45)
Nenad [neregistrovani]

Pravo pitanje

Nije pitanje da li su ovi mladi zasluzili nacionalne penzije/stipendije itd. vec da li ova drzava zasluzuje ovu pametnu decu...

(nedelja, 12. avg 2018, 09:28)
milan [neregistrovani]

Mladi

Verovali ili ne,sa time se bave največi stručnjaci sadašnjice,
a počeli su se time baviti več od 1962 godine.Hrvatska, Srbija, Slovenija...imaju hiljade zaposlenih da
utvrde zašto mladi beže iz svojih država.Pa zato jer ne mogu preživeti sa svojim platama.Ako im
povećate plate negde na nivou zapadnih država, jamčim
vam da skoro niti jedan neće otiči iz tih država.