Vredi li matematički koliko i sportski uspeh – nacionalna penzija kao karta za ostanak u zemlji

Kako mlade zadržati u zemlji, tema je ne samo danas, već tokom cele godine. Dok jedni predlažu nacionalne penzije za najuspešnije, drugi se zalažu za dobre uslove za rad i obezbeđena radna mesta u struci. Šta može da ih motiviše da karijeru nastave u Srbiji?

Ova godina je jedna od najuspešnijih za Matematikčku gimnaziju od osnivanja. Na najprestižnijem takmičenju iz matematike - matematičkoj olimpijadi, učenici su osvojili dve zlatne medalje, prvi put posle skoro 40 godina. Sa tog takmičenja doneli su i dve srebrne i dve bronzane medalje.

"Na Olimpijadi za fiziku takođe je bilo uspešno. Cela ekipa, pet momaka je bilo, svi su osvojili srebrne medalje. To je jedan od boljih plasmana, tako da se Srbija u tim naučnim krugovima kad su u pitanju srednjoškolci kreće u petnaestak najuspešnijih zemalja na svetu, što je jedna od retkih oblasti gde smo mi toliko uspešni", kaže Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

Ovi uspesi bili su i povod da bivši učenik ove škole, sada narodni poslanik dr Ivan Bauer pokrene raspravu u Skupštini o advekvatnoj nagradi - nacionalnoj penziji za mlade naučnike, koja se dodeljuje na primer osvajačima sportskih medalja na najvećim svetskim takmičenjima.

"Nacionalna penzija bila bi motiv ovim talentima da ostanu u Srbiji. Sigurno će biti i kritičara koji će komentarisati da tim đacima ništa ne znači nacionalna penzija i da su oni već odlučili da odu iz zemlje. Ali to se može reći i za vrhunske sportiste, kojima nacionalna penzija ništa ne znači u finansijskom smislu. Ali poenta je u simbolu, da im država pokaže da ceni njihov uspeh, trud i rad", kaže Bauer.

Nacionalne penzije možda bi se mogle nazvati i drugačije, nacionalnim nagradama ili stipendijama. A najbolje rešenje bi, kažu nadležni, bilo da država talentima obezbedi dobra radna mesta, ili donira opremu za rad u zemlji.

"Pre svega moramo da im ponudimo dobre uslove za rad i moramo da im ponudimo relativno pristojne materijalne uslove da bi mogli da žive od svoga rada", kaže prof. Branko Kovačević, profesor na Elektrotehničkom fakultetu.

"Oni ne očekuju neke mnogo veće plate nego što bi recimo imali u Londonu, ali da mogu da rade ono što je u njihovoj struci", kaže Ognjanović.

Da bi najtalentovaniji ostali, saglasni su nadležni, treba im obezbediti i projekte na fakultetima i u naučnim institutima, zbog kojih bi oni bili spremni da ostanu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара