Pašalić: Država više da brine o mladima i njihovim problemima

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da ne ohrabruje briga koju država i društvo pokazuju prema mladim generacijama imajući u vidu da je Srbija u vrhu evropskih zemalja po starosti nacije i da svake godine umre više stanovnika nego što se rodi.

Pašalić je povodom 12. avgusta - Međunarodnog dana mladih ukazao da je tek nešto više od 1,2 miliona stanovnika Srbije čine mladi uzrasta od 15 do 30 godina, kao i da je zbog iseljavanja mladih taj broj svake godine manji za 20.000.

"Više od polovine mladih živi u porodičnom stanu i isto toliko njih nema svoje prihode, dok trećina nikada nije putovala van Srbije", navodi Pašalić.

On naglašava da su u posebno teškom položaju osobe sa invaliditetom kojima mere podrške nisu dostupne u dovoljnoj meri, dok mogućnost da se zaposle gotovo da ne postoji.

Zaštitnik građana napominje da su mladi sa smetnjama u razvoju i psihičkim oboljenjima često diskriminisani, a zbog straha da će biti odbačeni i stigmatizovani većina se, kako ističe, ustručava da zatraži pomoć nadležnih institucija.

Dodaje da se mladi retko obraćaju i instituciji Zaštitnika građana i da su najčešći problemi sa kojima se suočavaju visoka stopa nezaposlenosti i siromaštvo.

Kada je reč o problemima mladih ističu se, kaže Pašalić, i nedovoljno razvijene usluge prevencije bolesti zavisnosti i rizičnog ponašanja, usluge pomoći i podrške u posebno osetljivim situacijama, kao i prevencija i zaštita mentalnog i reproduktivnog zdravlja.

Zaštitnik građana pozvao je nadležne organe, ministarstva i ustanove da se sa posebnom pažnjom posvete problemima mladih i da ih boljim uslovima obrazovanja i zapošljavanja, podstaknu da u Srbiji grade svoju budućnost, kao i budućnost svojih porodica i čitavog društva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво