Sve više ugrožene dece, kada se mališani odvode u prihvatilište

U proteklih pet godina biološkim porodicama oduzeto je 5.668 dece, pokazuju podaci Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja. Najčešći razlozi su loši uslovi života za dete i zanemarivanje psiholoških potreba deteta, ali sve češći razlog je i zlostavljanje.

Zlostavljana, zanemarena deca, deca koja su žrtve nasilja i trgovine ljudima - njih između 400 i 600 svake godine prođe kroz prihvatilište, čiji rukovodilac Danijela Stajković kaže da se prihvatilište deci nudi onda kada je to najneophodnije - kada su hitne, rizične intervencije, situacije kada morate da sklonite dete.

"Tu su sve kategorije socijalno ugrožene dece. Poslednjih godina jednostavno je primetan porast takve kategorije dece", navodi Stajković.

Socijalno ugrožene dece je sve više, tvrde nadležni, koji u proseku godišnje iz bioloških porodica izmeste oko 1.200 dece, najčešće zbog zanemarivanja i zlostavljanja.

Radnica centra za socijalni rad iz Beograda navodi situacije koje ukazuju da je dete u riziku.

"Kada dođete u takvu porodicu i zateknete prisustvo insekata, glodara, velike količine smeća, otpadaka od hrane od nekoliko dana ili opušaka od cigareta, odeće, obuće u tolikoj meri da prosto ometa kretanje kroz taj stan", priča ona.

Sa druge strane, dodaje, pokazatelj rizika je i kada je dete vidno higijenski zapušteno, neuhranjno, u odeći neadekvatnoj vremenskim prilikama, kao i kada nije uključeno u obrazovni sitem.

Ključna uloga centara za socijalni rad

U ovakvim situacijama, centri za socijalni rad imaju ključnu ulogu. Oni procenjuju podobnost biološke porodice i stepen ugroženosti deteta.

Ako se rizici utvrde, onda centri po takozvanim urgentnim merama zbrinjavaju dete - odvode ga u prihvatilište ili u hraniteljsku porodicu.

"Centar u ovakvim slučajevima nije čuma koja ide ulicom i skuplja decu ili otima od roditelja, nego pruža zaštitu deci", naglašava Dragan Vulević iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Deci se, kako dodaje, obezbeđuje da ne nastupe one posledice koje su posle nenadoknadive u njihovom rastu i razvoju.

Danijela Stajković kaže da se dete vraća u svoju biološku porodicu gde god se prepoznaju i minimalni kapaciteti - kod roditelja, kod dece, kod porodice u celini.

A u biološku porodicu prošle godine, uz odgovarajuću pomoć i savetovanja, vraćeno je oko 40 odsto izmeštene dece.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 11. avg 2018, 14:56)
Воронцов [neregistrovani]

Тужно је видети и ову фотографију

А камо ли помислити на јадни живот многих малишана. Какви све неодговорни родитељи стекну децу и предају се потпуној небризи о њима и још горе свакојаким мучењима малишана.

(subota, 11. avg 2018, 14:25)
Gastarbajtovanje [neregistrovani]

Roditeljima:

U Nemačkoj stanujem prekoputa doma za decu o kojima se brine državna ustanova.Ako neko ima mogućnosti sve da im pruži,osim roditeljske ljubavi,onda su to Nemci!-Pa,ipak,decu koju poznajem više godina (samo izdaleka!),nisam nikada nasmejanu video!-Kao roditelju odraslih sinova,srce mi se cepa,posmatrajući zamišljenu,utučenu,sada već i neku odraslu omladinu iz doma!