"Saveti da deluju u interesu svojih zajednica, a ne politički"

Nacionalni saveti manjina treba da deluju u interesu svojih zajednica, a ne da se koriste za slanje političkih poruka, ističu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, povodom slučajeva, poput nedavnog predloga Bošnjačkog nacionalnog veća da se promene imena osnovnih škola u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju.

"Za političko delovanje i organizovanje postoji drugi prostor, kao što su političke stranke nacionalnih manjina", ukazuje pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Ivana Antić.

Podseća da nacionalni saveti imaju ovlašćenja u oblasti kulture, obrazovanja, službene upotrebe jezika i pisma i informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

Određene aktivnosti, pojasnila je, nacionalni saveti preduzimaju samostalno, kao što su utvrđivanje tradicionalnog naziva jedinice lokalne samouprave ili naselja, unutrašnja organizacija ili imenovanje članova Upravnog odbora u ustanovama od posebnog značaja.

S druge strane, dodala je, pojedina ovlašćenja realizuju tako što predlažu, iniciraju, daju mišljenja ili saglasnost.

U registar nacionalnih saveta u Srbiji upisan je 21 nacionalni savet, a finansiraju se iz republičkog budžeta, budžeta autonomne pokrajine Vojvodine, jedinica lokalnih samouprava i donacija.

Izbori za nacionalne savete  4. novembra

Antićeva je objasnila da nacionalni saveti mogu da učestvuju na javnim konkursima za dodelu sredstava u oblasti kulture, informisanja i drugim programima od javnog značaja koje, dodala je, mogu raspisivati i nadležna ministarstva i jedinice lokalne samouprave.

Podsetila je da je Skupština Srbije ove godine usvojila izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina kojima se, kaže, precizinije definišu ovlašćenja nacionalnih saveta.

"Unapređena je transparentnost rada nacionalnih saveta i njihovog finansijskog poslovanja. Takođe, uneta je i odredba kojom se smanjuje prekomerna politizacija nacionalnih saveta što praktično znači da su pojedine funkcije predsednika i članova Izvršnog odbora nacionalnog saveta nespojive sa članstvom u organima političkih stranaka", pojasnila je Antićeva.

Istakla je da su sva međunarodna tela koje prate stanje u ovoj oblasti ocenila izuzetno dobrim položaj nacionalnih manjina u Srbiji.

Navela je da je od 2014. godine unapređen dijalog državnih organa i nacionalnih manjina koje su uključene u kreiranje politike.

"Imali smo izuzetno transparentne procese u donošenju akcionog plana ili usvajanju zakona, ali uvek postoji prostora za unapređenje i mi tu stojimo na raspolaganju", naglasila je Antićeva.

Podsetila je da bi 4. novembra ove godine trebalo da budu održani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina i pozvala sve predstavnike nacionalnih manjina da se upišu u poseban birački spisak i iskoriste svoje pravo da biraju i budu birani.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво