Obnova škola i fakulteta tokom leta, renovira se skoro 200 objekata

Dok su učenici i studenti na raspustu, obnavljaju se škole, učenički i studentski domovi i fakulteti. Trenutno se, prema podacima resornog ministarstva, blizu 200 objekata renovira, a vrednost radova je gotovo pet milijardi dinara.

U odsustvu studenata i zaposlenih, na Stomatološki fakultet u Beogradu uselili su se majstori. Izgrađen je veliki amfiteatar, a na 2.500 kvadrata gradi se istraživački centar sa desetak laboratorija koji će umnogome unaprediti kvalitet rada fakulteta.

Investicija je vredna 200 miliona dinara. Sredstva su obezbedili sami, kako kažu, na osnovu uspešno sprovedene racionalizacije broja zaposlenih.

"Dobijamo jedan komfor, jedan multimedijalni sistem predavanja. Najsavremenija audio i video-oprema, koja pruža svetske mogućnosti održavanja nastave", navodi dekan Miroslav Vukadinović.

U Vranju se škola "Vuk Karadžić" renovira od poda do plafona. Popravlja se i grejanje, grade novi tereni.

"Osim toga, postojeći otvoreni teren za mali fudbal biće rekonstruisan. Kompletno dvorište, ograda, zamenićemo kompletno osvetljenje, a verovatno ćemo dobiti i solarne panele na krovu škole", kaže Marina Stojanović iz Osnovne škole "Vuk Karadžić".

U Beloj Panaci školarce, ali i one mlađe, od 1. septembra čekaju bolji uslovi za učenje i igru.

"Rekonstruisali smo Osnovnu školu 'Ljupče Španac' u Beloj Palanci, Osnovnu školu 'Jovan Aranđelović' u Crnoj Reci, dva objekta za predškolsko obrazovanje 'Dragica Lalović'. Vrednost svih tih radova je skoro 250 miliona dinara", navodi Goran Miljković, predsednik Opštine Bela Palanka.

U poslednje dve godine obnovljeno je 870 školskih objekata, a vrednost tih radova je preko 11 milijardi dinara, kaže resorni ministar.

"Ono što je bitno, tačno se poštuje mreža. Ne postoji regija gde se nije prišlo temeljno, nema selektivnosti da se ide samo u velike centre", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Slike loših i ruiniranih toaleta u školama više nisu aktuelne, navodi ministar, a nakon procene stanja fiskulturnih sala, uveliko se radi na njihovoj izgradnji i opremanju.

broj komentara 0 pošalji komentar