Većina mladih planira da traži posao u inostranstvu

Veliki broj mladih planira da posao traži u inostranstvu, čak 63 odsto, jer sumnjaju da će naći posao po završetku školovanja ili rade na poslovima izvan svoje struke, rezultat je istraživanja u okviru projekta "Glas mladih u demokratskim procesima", a koji realizuje Krovna organizacija mladih Srbije.

Boban Stojanović iz Krovne organizacije mladih Srbije rekao je na pres konferenciji da formalna zaposlenost mladih raste, ali da postoje veliki problemi u usklađenosti obrazovnog sistema sa tržištem rada.

"Mladi ne smatraju da će brzo da se zaposle nakon završetka studija. Velika većina mladih koji su zaposleni ne rade na pozicijama za koje su se školovali, nezadovoljni su svojim obrazovnim programima koje pohađaju", rekao je Stojanović.

Rezultat istraživanja je i da je poverenje mladih u institucije izuzetno nisko, da veće poverenje imaju u Vojsku Srbije, crkvu, policiju, Ministarstvo omladine i sporta i Kancelariju za mlade, dok u centralne političke institucije i političke partije imaju izuzetno malo poverenja, rekao je Stojanović.

"Tek svaka treća mlada osoba u Srbiji redovno glasa na izborima, više od 37 odsto nikada ne glasa, dok ponekad glasa 31 odsto", rekao je Stojanović i dodao da 42 odsto mladih podržava ulazak Srbije u EU.

Demokratija nije oblik političkog režima u kojem mladi žele da žive, pokazalo je istraživanje, a Stojanović kaže da među mladima raste podrška liderima i vođama.

Klašnja: Fond za mlade talente stipendirao 24.400 mladih

Pomoćnica ministra za sport i omladinu Snežana Klašnja je rekla da je nezaposlenost jedan od osnovnih izazova sa kojima se suočavaju mladi u Srbiji.

Klašnja je istakla da je vlada veoma posvećena mladima.

Navela je, između ostalog, da je kroz Fond za mlade talente Republike Srbije od 2008. godine stipendirao 24.400 mladih za šta je država dala 6,7 milijardi dinara.

"Taj fond i dalje radi, a na godišnjem nivou nagrađuje više od 3.200 mladih ljudi", precizirala je Klašnja.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 11. avg 2018, 11:59)
anonymous [neregistrovani]

@ Da libas....

Apsolutno ste u pravu.
Negativne promjene na zapadu se vec naveliko desavaju i osjecaju u svim sferama zivota.

(subota, 11. avg 2018, 11:38)
Воронцов [neregistrovani]

Да ли баш сви морају да иду?

Поред објективних разлога за одлазак постоји и нешто што можемо сматрати као неки тренд. Одједном је постало мишљење да шта год постигнете на домаћем простору ипак није успех већ је успех само ако сте отишли на Запад ? За очекивати је да ће се Запад мењати у негативном смислу. Још тамо преовлађује генерација навикла на рад, ред, поштовање закона. Но док та генерација биолошки оде доћиће до изражаја менталитет досељеника из разних крајева и то ће онда све више постојати хаотичан свет налик домаћим балканским просторима?