I dronovima protiv ambrozije u Beogradu

Grad Beograd je kroz program monitoringa i suzbijanja ambrozije, koji je usvojila Skupština grada, utvrdio niz mera koje su potrebne da se ova korovska biljka smanji na najmanju moguću meru, kaže pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Vremenske prilike ovog leta pogodovale su rastu ove biljke tako da je ove godine monitoringom obuhvaćeno 160 hektara, dok je prošlog leta 80 hektara, rekao je Andrija Mladenović u razgovoru za RTS.

"Predviđamo da ćemo uništiti ambroziju na 60 hektara. Do sada je urađeno više od 70 hektara monitoringa, a tretiramo više od 23 hektara", rekao je Mladenović.

Napomenuo je da su veliki problem privatne parcele na koje se ne može ući bez dozvole vlasnika, a kazne inspektora, kaže, nisu dovoljne da ljudi reaguju i unište ambroziju na svojim posedima.

Mladenović je dodao da je svakog dana angažovano pet ekipa na terenu, da se stanje snima i dronovima i da je taj sistem dao dobre rezultate. 

"Apelujemo na sugrađane da 'Beokomu' ili Zavodu za biocide prijave površine pod ambrozijom, a mi ćemo ih uništavati čupanjem i hemijskim tretiranjem", rekao je pomoćnik gradonačelnika.

Mladenović je naglasio da hemijska sredstva koja se koriste nisu štetna za ljude i životinje, ali i apelovao na građane da vlastitim primerom doprinesu borbi protiv ove visoko alergenske biljke.

broj komentara 0 pošalji komentar