Smajlovićeva dobila spor protiv "Politike", otkaz nezakonit

Otkaz bivšoj glavnoj i odgovornoj urednici "Politike" Ljiljani Smajlović bio je nezakonit, presudio je Prvi osnovni sud u Beogradu, saopštava Udruženje novinara Srbije.

Kako se u ukazuje u saopštenju, kompanija Politika novine i magazini (PNM), kao izdavač najstarijeg dnevnog lista na Balkanu, dužan je da Ljiljani Smajlović isplati naknadu štete u iznosu od 2.674.667 dinara.

U obrazloženju presude sudija Violete Saveljić Dolašević ističe da je "Ljiljana Smajlović 4. jula 2016. godine podnela ostavku na položaj glavnog i odgovornog urednika, mejlom koji je uputila zastupnicima tužene, ali nije izrazila svoju volju da radni odnos prestane.

Prema stavu Suda, "njena izjava ni po formi, ni po sadržani, ne predstavlja izjavu o otkazu Ugovora o radu".

Uprkos tome, stoji u presudi, direktorke Politike Mira Glišić Simić i Nina Samardžić su izjavu o ostavci "protumačile kao otkaz Ugovora o radu i dana 11. 7. 2016. godine, dok je tužilja bila na godišnjem odmoru, donele Rešenje o prestanku radnog odnosa bez obrazloženja i pouke o pravnom leku".

Ljiljana Smajlović na sudu je izjavila da dobro zna razliku između ostavke na mesto glavnog i odgovornog urednika i otkaza Ugovora o radu.

Smajlovićeva je objasnila da nije dala otkaz, već je podnela ostavku na mesto urednika kada je shvatila da je obmanjivana od strane direktorke Mire Glišić Simić koja je tvrdila da se radna mesta ne mogu popunjavati bez sednice Skupštine Društva.

Istakla je i da je "ostavku podnela ciljem da se sazove Skupština koja bi, između ostalog, razmatrala njenu ostavku, ali se i izjasnila da li podržava autonomiju glavnog urednika i samostalnost redakcije".

Navela je i da je "uverena da je doprinela ugledu i uticaju Politike, da je samostalno vodila uređivačku politiku i da je to dovelo do podrške javnosti i blagog rasta tiraža".

Sud je iskaz Ljiljane Smajlović "prihvatio kao jasan, logičan, iskren i uverljiv".

Bivšu urednicu Politike zastupala je Aleksandra Kovačević iz Advokatske kancelarije "Tomanović".

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво