Etno turizam, šansa za mlade na selu

Srbija od turizma sve više zarađuje, poslednjih godina i više od milijardu evra. Istovremeno, to je način da se mladi zadrže i na selu i u zemlji.

Filip ima 27 godina. Školovao se u inostranstvu, dobio posao u Nju Delhiju. Saznao je da će postati roditelj i odlučio – dosta je špartanja po svetu.

Sa suprugom se vratio u Srbiju i sve zarađeno uložili su u etno-selo na porodičnom imanju. Imaju trideset dvoje zaposlenih, od kojih je šesnaest iz sela.

"Kada uzmemo u obzir da selo ima 24 kuće, to znači da u skoro svakoj kući ima po jedan zaposlen. Raduje nas to što u selu ima dosta malo dece, pa porodice ostaju ovde jer tu vide svoju perspektivu", kaže Filip Vučetić.

U Budimliji radi i jedna Beograđanka. Udala se za momka iz sela, a sad čeka bebu.

"Ne znam da li bih sad mogla da se vratim u Beograd, mnogo sam se brzo navikla ovde. Samo ako bih baš morala, ovako ne", objašnjava Vesna Vučetić.

Turizam pomaže i poljoprivrednicima. Meso, mleko, jaja, voće, povrće, sve prodaju etno- selu.

"Nekada je slabo išla prodaja, ali kad se ovo otvorilo, već je bolje za moju porodicu", kaže Nemanja Tripković.

Komleks Budimlija se prostire na pet i po hektara. Pored smeštajnih kapaciteta tu su restorani, kafići, bazen, igraonice za decu, sportski tereni, zip-lajn, mini-zoo vrt. Svakog dana za goste se organizuju izleti kao što je izlet do vodoskoka Skakavac.

Biti svoj na svome, sam svoj gazda a pritom uposliti i svoje komšije. To je dobar recept za jedan uspešan posao.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво