Taksisti protiv mobilnih aplikacija, kako pomiriti stavove?

Javna rasprava o Nacrtu zakona o prevozu putnika ulazi u završnu fazu, ali nema približavanja stavova dve suprotstavljene grupe. Taksisti traže da se zakon što pre usvoji i onemogući rad onima koji koristeći IT tehniku nelegalno prevoze putnike. Predstavnci IT sektora kažu da se novi propis mora prilagoditi novom vremenu i digitalizaciji društva.

Taksisiti su zadovoljni predloženim propisima. Kažu, treba i ograničiti broj taksista, bolje regulisati dobijanje licenci i povećati broj inspektora da bi se sprečio nelegalan rad jer u Beogradu se taksira i sa stranim tablicama. Odgovara im i to što nacrt zakona ne dozvoljava taksiranje preko aplikacije.

"Upošljavanje ljudi koji nemaju nikakve kvalifikacije, ni onih koje se tiču godina starosti, ni godina iskustva, ne mogu da daju kvalitet na koji se oni pozivaju, to vas dovodi u veliku opasnost da vam se tokom tog prevoza nešto desi", smatra Aleksandar Bjelić iz "Pink" taksija. 

Na drugoj strani, zagovornici prevoza putnika posredstvom aplikacije traže liberalizaciju tržišta i tvrde da zaključuju ugovore sa prevoznicima koji su registrovani i koji mogu da pruže isti kvalitet usluge kao i taksisti. 

"Do sada smo odradili više od 300.000 vožnji i naši klijenti koji su probali vožnju znaju o čemu mi tačno pričamo i mogu dati svoju ocenu i sud o našim vozačima koji su profesionalci. Posle svake vožnje klijent ima mogućnost da oceni vozača, čime ostavlja određeni 'fidbek' o vozaču koji se kontroliše na nivou firme", objašnjava Aleksandar Vučić iz "CarGo" sistema. 

Resorna ministarka ističe da će svi moći da rade pa i servisi poput "CarGo", ali da moraju da se registruju po zakonu.

"Napravili smo određene izmene i pokušali bliže da regulišemo oblast prevoza putnika. Bilo je puno raznih komentara, pogotovo od IT udruženja, ali, da se razumemo, to kako se danas naplaćuje taksi prevoz, naplaćuje se kao i u bilo kojoj državi sveta, od Njujorka do Beograda. Čini mi se da je ovde bilo raznoraznih drugih interesa, što je sve normalno i dešava se u definisanju zakona", ističe ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Na predložene propise zainteresovani mogu dati mišljenje još desetak dana. Tada se očekuje da ga potvrdi Vlada i prosledi Skupštini na usvajanje.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи