Odbijena tužba za dostupnost biografije tužioca u predmetu "Savamala"

Upravni sud je presudom odbio tužbu Republičkog javnog tužioca za poništaj rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kojim je naloženo da se javnosti učini dostupnom profesionalna biografija postupajućeg tužioca u predmetu "Savamala".

Poverenik u saopštenju navodi da je naložio da se pre dostavljanja profesionalne biografije zaštite i učine nedostupnim podaci kao što su: adresni podaci, lični matični broj građana, ime roditelja, mesto, dan, mesec i godina rođenja i druge podatke sadržane u tim dokumentima koji nisu od značaja za vršenje tužilačke funkcije.

Poverenik smatra da je presuda očekivana, logična, kao jedino pravno moguća, ali ocenjuje da slučaj, odnosno samo podnošenje tužbe ilustruje sa kakvom neodgovornom lakoćom se postupci i akti Poverenika pokušavaju diskreditovati i diskvalifikovati.

Tužbu protiv Poverenika u slučaju "Savamala", tužilaštvo je podnelo zbog "kršenja zakona na štetu javnog interesa", podseća Poverenik i ocenjuje da je to i generalno, a posebno u konkretnoj situaciji bukvalno pravni oksimoron.

Navodi se da je normalno i opravdano, i u skladu sa zakonom i međunarodno prihvaćenim standardima, da profesionalne biografije nosioca javnih funkcija budu dostupne javnosti i da je u vreme podnošenja tužbe "sporna" biografija bila dostupna na veb sajtu Državnog veća tužilaca, čijim radom rukovodi upravo Republički javni tužilac.

Poverenik ocenjuje da je "apsurd" i da je "ekstremno nekorektno" da pod takvim okolnostima Republički javni tužilac kvalifikuje nalog Poverenika kao "kršenje zakona i ugrožavanje javnog interesa" i to "u atmosferi u kojoj, nažalost, organi vlasti masovno i robusno krše zakone" o pravu na pristup informacijama i pravu na zaštitu podataka o ličnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво