Srndać neobičan, ali rado primljen gost

Nesvakidašnji prizor u kraljevačkom prigradskom naselju Ribnici. Mladi srndać sa okolnih planina zalutao je na livadu između porodičnih kuća. Komšije vode računa o njemu dok ga udruženje lovaca ne uhvati i vrati u prirodno stanište.

Više od dve nedelje je na imanju Dragana Minovića. Mladi srndać je neobičan, ali rado primljen gost.

"Jedino ovde je malo prazno, nije naseljeno, ima malo livade i nekog rastinja tako da se sklonio tu", kaže Dragan Minović iz Ribnice.

Dragan i njegove komšije mu retko prilaze, samo da ostave hranu. Najčešće odmara u bagremaku, ali ga prisustvo ljudi uznemiri – pa, i odatle pobegne.

"Samo sam ga nadgledao tu i dvogledom da ga neko ne dira, da ga slučajno ne upuca, daleko bilo, jer je plemenita životinja, lepa", ističe Minović.

Iako domaćini ne znaju kako se našao na samo dva kilometra od centra grada, lovci sumnjaju na pse lutalice. Kažu, često se dešava da odvoje lane od majke.

"Ili je drna u međuvremenu stradala, ili je jednostavno na neki način zalutalo, pa ga psi pronađu i onda prvo i osnovno pravilo kada i gde traži pomoć – to traži od čoveka, pomoć u naseljenom mestu", objašnjava Uroš Đoković, predsednik Lovačkog udruženja Kraljevo.

Sigurnost je, na sreću, našao među velikim ljubiteljima životinja. Nije i jedini. Već drugu godinu ovde su dobrodošle i rode.

"Tri male rode i njihovi roditelji, ukupno ih ima pet. Imamo i fazana ovde koji se šeta, tako da je ovo jedna oaza u sred grada, prelepo mesto", ističe Slobodan Mihajlović iz Ribnice.

Srndaća bi rado zadržali, ali znaju da mu tu nije mesto.

"Zahvalio bih se meštanima ovog dela Ribnice koji su shvatili da toj životinji treba pomoć. Čujem i da su ga deca posebno hranila, ostavljala mu hranu što znači da postoji jedna spona između čoveka i te životinje. Mi ćemo sigurno naći načina da ga premestimo u prihvatilište koje mi imamo za tu namenu", kaže Uroš Đoković.

Hvatanje neće biti lako. Akciju moraju dobro da pripreme da ne povrede životinju. Nakon što se u prihvatilištu pripremi za divljinu, vratiće ga u šume.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво