Rudari "Resavice" i u 2018. kopaju ručno

Danas je Dan rudara. Proslavlja se u rudnicima širom zemlje kao sećanje na 6. avgust 1903. i veliki rudarski štrajk za bolje uslove rada i veće zarade. U Srbiji trenutno privatizovani rudnici kao i EPS-ovi površinski kopovi Kolubare i Kostolca rade dobro, ali devet jamskih rudnika, koji posluju u okviru Resavice, ne mogu bez državne pomoći. Vlada sprema Akcioni plan za njihov oporavak.

Centralna svečanost povodom Dana rudara Srbije ove godine održana je u Boru.

Posle tradicionalne rudarske budilice koja je rano jutros prošla svim ulicama Bora, u Klubu RTB-a Bor u Brestovačkoj Banji, za delegacije visokih zvaničnika, ambasadore i predstavnike ambasada, kao i za brojne poslovne partnere, prijatelje kompanije i predstavnike društveno-političkog života Srbije, održan je svečani prijem kome je prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Aleksandar Antić.

"RTB Bor je stabilna kompanija i upravo iz tog razloga danas kada se nalazimo u fazi odabira strateškog partnera mi imamo interesovanje velikih, značajnih svetskih kompanija za učešće na tenderu", naglasio je ministar Antić.

U jamama rudnika Resavice je kao i prošlog veka – još se kopa ručno. Rudari se nadaju poboljšanju i plata i uslova rada, za šta imaju i predlog.

"Da se poveća cena uglja koja godinama nije menjana i da bi sa tim povećanjem cene uglja drastično porasli prihodi našeg preduzeća. Sa druge strane, postoji i ta priča oko modernizacije gde bismo mi sa povećanjem proizvodnje imali i mnogo veće prihode", kaže predsednik sindikata rudnika "Resavica" Nebojša Milenković.

Jednu muku već imaju manje – uz pomoć Vlade rešen je problem smenskog rada još iz prošle decenije. Uz prirodni odliv uspešan je i dobrovoljni socijalni program, kroz koji ukupno odlazi 340 ljudi.

"Nakon prvog i drugog kruga socijalnog programa imaćemo kao javno preduzeće ukupno 3.600 ljudi. S obzirom na to da smo prošle godine imali 4.050 zaposlenih, to je značajno smanjenje a ostaćemo na istom nivou proizvodnje", kaže generalni direktor JP "Resavica" Marko Vuković.

Rudnike "Resavice" država godišnje dotira sa 4,3 milijarde dinara. Do kraja godine Vlada će obelodaniti akcioni plan njihovog oporavka koji sprema uz podršku Svetske banke.

"Proteklih godina smo uložili ogromnu energiju da bismo sačuvali što više radnih mesta i rudnike uzimajući u obziir činjenicu da se oni mahom nalaze u nerazvijenim opštinama, rubnim oštinama gde su ti rudnici jedina privredna aktivnost. I sa poslovodstvom i sa sindikatima pokušavamo da napravimo određena rešenja koja će dugoročno biti održiva", kaže ministar energetike Aleksandar Antić.

I poslovodstvo i sindikati slažu se da treba razvijati rudnike koji imaju rezerve, a da se istrošene jame moraju zatvarati.

"Zatvaranje rudnika ide u fazama i to će trajati nekoliko godina. Suština svega toga je ulaganje u rudnike koji imaju perspektivu, podizanje nivoa proizvodnje i ulaganje u opremu i otvaranje novih rudnika kako bi se preduzeće za taj neki period koji je predviđen programom konsolidacije stavilo na zdrave noge", kaže direktor "Resavice".

Nebojša Milenković iz sindikata dodaje: "I da ti radnici pređu u neke perspektivne jame da ne ostaju bez posla."

Činjenica je i da Srbiji treba rudara, jer je u narednih nekoliko godina planirano otvaranje najmanje pet novih rudnika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво