Sve veći broj stranih turista u Srbiji – najposećeniji Beograd

Srbiju je u prvoj polovini godine posetilo blizu 1,6 miliona turista, što je povećanje od 11 odsto. Rast broja stranaca još je veći – 14 odsto. Turistički razvoj naše zemlje je prilično ravnomeran, ali kada su stranci u pitanju Beograd je za njih nezaobilazna stanica na proputovanju ovim delom Evrope. Više od polovine stranih turista u Srbiji poseti upravo Beograd.

Na centralnim gradskim ulicama leti je više stranaca nego domaćina. Navode da im se dopada arhitektura kao i kulturno-istorijska ponuda Beograda.

"Ovo će biti još jedna uspešna sezona za Beograd. Koliko uspešna, to ćemo videti kad saberemo novac, broj noćenja i broj dolazaka domaćih i stranih gostiju", rekao je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Srbije.

Stranci se u Srbiji sve duže zadržavaju, u proseku četiri dana. To turizam čini jednom od najuspešnijih privrednih grana u zemlji.

"Turizam raste mnogo više nego ekonomija u Srbiji generalno. Ekonomija Srbije raste oko 4,5 odsto, turizam značajno više i ovo je pravi trenutak da uložimo u infrastrukturu Srbije, kako bi dodatno podigli turističku privredu jer to je budućnost, to je perspektiva", navodi Tomislav Momirović iz Udruženja hotelijera i restoratera Srbije HORES.

Avgust je mesec muzičkih festivala i to za sve muzičke ukuse. Večeras se završava "Lav fest" u Vrnjačkoj banji, a već za tri dana počinje Sabor trubača u Guči.

"Svi ljubitelji trube svakako treba brzo da se organizuju. Devetog avgusta počinje 'Nišvil' za ljubitelje džeza i, naravno, 'Bir fest' koji je postao najposećeniji festival u jugoistočnoj Evropi", navodi Olga Baletić iz Turističke organizacije Srbije.

Sa letom se ne završavaju muzičke svečanosti u Srbiji. Sve do duboko u jesen u svim vinorodnim krajevima zemlje, grožđu i vinu u čast, slaviće se uz muziku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво