Razgovorom sa građanima protiv predrasuda o doniranju organa

Novi zakon o donorstvu organa doneo je mnogo polemika. U udruženju transplantiranih i onih koji čekaju na operaciju "Zajedno za novi život" smatraju da je nedoumice i predrasude najbolje pobediti u direktnom razgovoru sa građanima. Jedna takva akcija održana je u banatskom selu Novo Miloševo.

Nikolina Vujackov, tridesetčetvorogodišnja mašinska tehničarka iz Novog Bečeja čeka na transplantaciju jetre. Zbog retkog autoimunog oboljenja potreban joj je ceo organ, a ne samo deo koji bi regenerisao jetru, što sužava broj mogućih donora.

Članica je Udruženja "Zajedno za život", koje je u banatskom selu Novom Miloševu organizovalo akciju promocije donorstva.

"Na aktivnoj listi sam od februara meseca. Eto, čekam svaki dan taj poziv koji život znači. Neki novi početak nekog novog života, nešto što nam jako puno znači", ističe Vujackova.

Akcija Udruženja "Zajedno za život" u Novom Miloševu organizovana je upravo tokom seoske slave Svetog Ilije, kada je i najveći broj posetilaca u ovom mestu.

Građani kažu da treba pomoći ljudima i da nemaju ništa protiv zakona o donorstvu.

Jedan od onih koji je već potpisao donorsku karticu je i Novomiloševčanin Mirjan Jakšić. Krv je dao više od 50 puta, a donatorstvo organa za njega je čin humanosti.

"Treba ljudima pomoći. Teško je kada neko nekog izgubi. Međutim, ako ga je već izgubio neka neki organ pomogne neku porodicu, neku familiju, neko dete ili nekog čoveka", navodi Jakšić.

U Udruženju transplantiranih i pacijenata koji čekaju na transplantaciju "Zajedno za život" smatraju da se više treba raditi na objašnjavanju značaja donorstva, otklanjanju strahova i predrasuda vezano za ovu temu, a jedan od njih je upravo direktno informisanje kontaktom sa građanima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво