Sve više "sedih razvoda"

Na četiri sklopljena braka – jedan se razvede. Samo u prošloj godini više od devet hiljada parova okončalo je zajednički život, što je za gotovo 2.000 više nego pre pet godina. Podaci potvrđuju da je sve češća pojava razvoda nakon 30-40 godina braka, tzv. "sedi razvodi". U prošloj godini čak 1.393 takva para rešila su da svako krene svojim putem.

Najnovija brakorazvodna statistika demantuje predrasude da su najstabilniji brakovi onih supružnika koji su proslavili srebrnu svadbu – svaki sedmi brak razveden protekle godine trajao je više od 25 godina. Razlozi tzv. "sedog razvoda" su brojni, a duži životni vek i veća potreba za kvalitetnijim životom, neki su od njih.

Psiholog Radmila Vujić Bojović navodi da je najčešći razlog za prekid dugog braka to što jednom od partnera jednostavno dojadi.

"Bude mu dosta i nije voljan više to da trpi: Ostalo mi je još dvadesetak godina života, hoću da ih provedem bolje", ukazuje Vujić Bojović.

Disfunkcionalni brakovi opstaju, tvrde stručnjaci, zbog dece ili zbog imovine. Ali, kada deca odrastu i osamostale se, supružnici više nemaju ništa što ih spaja i lakše se odlučuju na razvod.

Etnolog Vesna Duškov ističe i da na razvod posle mnogo godina braka utiče i ekonomska nezavisnost žene, koja je u mogućnosti da ode od muškarca.

"Jer, ako sam ja u penziji, moj suprug je u penziji. Imamo dobra primanja. Ja želim da putujem, a on je statičan to će isto izazvati neki sukob", napominje Duškov.

Razvod u zrelim godinama pojava je novog veka. Vesna Duškov podseća da u tradicionalnim sredinama, bile urbane ili ruralne, nekada nije bilo preporučljivo razvesti se.

"Žene koje su bile raspuštenice nisu bile nikada na dobrom glasu. Tako da su žene ređe odlučivale na takav korak", kaže Duškov.

Radmila Vulić Bojović ističe da smo u današnje vreme svesni da je promena moguća i da je promena na bolje nešto na čemu bi trebalo raditi.

"Ljudi prosto više nisu voljni da ostaju i opstaju u odnosima u kojima nemaju satisfakciju", ocenjuje Vulić Bojović.

Na promenu se, ističu stručnjaci, najlakše odlučuju u prvoj deceniji zajedničkoj života, dok je za razvod braka u poznim godinama potrebno mnogo više hrabrosti.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 17. avg 2019, 22:51) - anonymous [neregistrovani]

Најважнији фактор у животу

Најважнији фактор у животу је љубав. Љубав покреће све и одржава све у нашим животима. Где љубави нема нема ни правог живота. Данашњи друштвени токови убијају љубав, јер се пропагирају "нове вредности", које уносе поремећај у законе природе а тиме и поремећај у све токове наших живота. А људско биће је део природе.

(subota, 17. avg 2019, 21:35) - Slugeranja [neregistrovani]

Ženski monopol u punom sjaju

36 godina sam izdržao, bio sluga, ponižen, čekao, trpeo sve to zbog dece, a kad su deca postali roditelji.... Sluga je rekao, zbogom, umro sam za takav brak i prigrlio mir! *

(nedelja, 05. avg 2018, 15:32) - anonymousNana [neregistrovani]

Sedi razvodi

"Али, када деца одрасту и осамостале се, супружници више немају ништа што их спаја и лакше се одлучују на развод". - Prilog činjenici da brak ne održavaju deca, nego ljubav prema supružniku i porodici.

(nedelja, 05. avg 2018, 14:30) - Праштај [neregistrovani]

Саможивост

Све оно чега су се наши свети преци стидјели данас је мјерило еманципације! Блуд, разврат, неморал, наркоманија, содомија...све под плаштом права и слободе пистаје мјерило колико је једно друштво „цивилизовано"! Срамота....

(nedelja, 05. avg 2018, 13:58) - milan [neregistrovani]

Razvodi brakova

U Sloveniji se razvede oko 75% brakova.

(nedelja, 05. avg 2018, 12:44) - anonymous [neregistrovani]

bolest

pa komplikovano je ziveti sa partnerom koji je bolesno ljubomoran i mislis bice bolje procice ga kad ostari a ono jos gore. tadavidis da je greska cekati