Podsticaji za mlade povrtare, podela plastenika

U Jablaničkom okrugu u toku je podela 25 većih i manjih plastenika. Reč je o projektu "Podsticanje zapošljavanja mladih" koju sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju i Ministarstvo omladine i sporta. Cilj je da se zadrže mladi na selu, a jedan od glavnih uslova je da imaju između 18 i 35 godina.

Mirjana Đorđević iz Brestovca se susretala sa negativnim komentarima jer je, kaže, rad u poljoprivredi prezren.

"Kod nas na selu rad u poljoprivredi je na neki način prezren, a reč seljak se, nažalost, još upotrebljava u pogrdnom značenju", rekla je Mirjana.

U dvadeset prvoj odložila je na stranu diplomu Pravno-birotehničke škole, zavrnula rukave i hrabro kročila pod plastenik. Prve plodove već bere, a za mesec dana stižu i kornišoni.

"Želim da se bavim ovim poslom zato što mislim da mogu da napredujem, zato što mislim da je to, u suštini, kao i svaki drugi posao, samo što zahteva rad i možda malo više sunca", objašnjava Mirjana.

Odluku ćerke jedinice da ostane na selu i počne sopstvenu proizvodnju roditelji su sa radošću dočekali. Brigu o zemlji ima ko da preuzme. Njen otac Predrag Đorđević rekao je da je Mirjana "vredna kao osica", i da od malih nogu pomaže.

Samo što je izašao iz đačke klupe poljoprivredne škole, a već podiže svoj prvi plastenik. Poljoprivreda je njegov život. Sa ocem obrađuje 30 hektara zemlje. Za mesec dana Mladen Jović će zasaditi zelenu salatu.

"Zavoleo sam taj posao. Od malena sam tu po njivama", rekao je Mladen.

Uz Mirjanu i Mladena još 23 mlada povrtara u Jablaničkom okrugu dobili su plastenike – šansa za pokretanje i proširenje plasteničke proizvodnje uz pomoć GIZ-a, nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.

Milka Ilić iz Kancelarije za lokalni razvoj grada Leskovca navela je da je program od izuzetnog značaja za taj grad.

Grad Leskovac i GIZ nastavljaju posao začet pre dve godine. Važno je da mladi ostanu na selu. U leskovačkoj kotlini podrška povrtarstvu, u Medveđi pčelarstvu. Raduje što je interesovanje sve veće.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије